BiH
0

Švedska vlada donirala ICMP-u tri miliona maraka

FENA
Švedska vlada donirala je putem Švedske razvojne agencije (SIDA) Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) tri miliona maraka za podršku aktivnostima ove komisije u naredne tri godine.

Ugovor o donaciji su danas u Sarajevu potpisali ambasador Švedske u BiH Lars Erik Wingren i generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger, koji su istaknuli značaj daljnih aktivnosti Komisije na pružanju pomoći vladama u pronalasku preostalih nestalih osoba.

Oni su naglasili da je ICMP u proteklom periodu pomogao vladama kroz svoju tehnologiju da utvrde tačan broj nestalih osoba nakon konflikata na području bivše Jugoslavije, koji je iznosio oko 40.000.

-Pitanje nestalih osoba jedno je od glavnih pitanja ljudskih prava u ovom regionu, kazala je generalna direktorica ICMP-a Bomberger, dodavši da je ostalo da se pronađe još 17.000 nestalih osoba.

U BiH, gdje je utvrđen nestanak 30.000 osoba, ICMP je pomogao vladama u pronalasku više od 11.000 nestalih osoba. Ukupan broj nestalih nakon pada Srebrenice je 8.000, a dosad je pronađeno oko 5.200 osoba.

-Rad ICMP-a ima značajan utjecaj na pronalazak hiljada nestalih osoba na području bivše Jugoslavije, a utvrđivanje tačnog broja nestalih predstavlja neophodan korak za pomirenje naroda, rekao je švedski ambasador u BiH Wingren.

U ICMP-u su ukazali na značaj rada Instituta za nestale osobe u BiH (INO) i potrebu implementacije Zakona o nestalim u BiH i uspostave fonda za nestale osobe.

Bomberger navodi da je INO već počeo s aktivnostima koje se odnose na iskopavanja grobnica u ovoj godini, ali da je najvažniji dio rada kreiranje centralnog evidencijskog sistema nestalih osoba.

ICMP će Institutu dati svoje podatke koje su prikupljali proteklih 11 godina, a sve kako bi se formiranjem centralne baze podataka o nestalim okončale političke manipulacije u vezi s brojem nestalih osoba.

Također, Bomberger upozorava da se kasni i s formiranjem fonda za nestale osobe, za što su odgovorne entitetske vlade koje ne mogu odlučiti kako budžetski izdvojiti sredstva u ovaj fond.

U ICMP-u napominju i da postoji 18 sudskih odluka koje se odnose na neprovedbu Zakona o nestalim osobama.