BiH
89

Švedska: Umjetnica porijeklom iz BiH učenike educira o opasnosti predrasuda

Anadolija
Lejla Porović (Foto: Anadolija)
Lejla Porović (Foto: Anadolija)
U švedskom gradu Harnosandu je postavljena umjetnička galerija u kojoj će bh. umjetnica Lejla Porović, koja živi i radi u toj zemlji, mlade naraštaje educirati o opasnosti koje predstavljaju predrasude.

Ova umjetnica porijeklom iz Bosne i Hercegovine će voditi radionicu na temu različitosti kako bi djeci i učenicima govorila o opasnosti koju za pojedinca i društvo mogu predstavljati predrasude i diskriminacija.

U galeriji će biti postavljene fotografije Per-Erika Astroma i Elin Berge koje govore o značaju dijaloga, suživota i međuvjerskog razumijevanja.

Kanton Vasternorrland je angažovao bh. umjetnicu kako bi mladim naraštajima putem radionica prenijela znanje o opasnosti od predrasuda.

Kako navode švedski mediji, Porović će mladima u Švedskoj govoriti i o vlastitim iskustvima kao muslimanke u skandinavskoj zemlji.

Izložba "Majke Srebrenice" ove umjetnice u julu ove godine predstavljena je u Pakistanu, dok bi uskoro trebala izlagati i u Indiji. Njen rad je dio velikog projekta koje je 2009. godine pokrenulo Udruženje likovnih umjetnika Švedske i Finske na temu "Žena i mir". Izložba je nekoliko puta prikazivana u Švedskoj i Finskoj, a posljednji put u Islamabadu povodom 20 godišnjice genocida u Srebrenici.