BiH
12

Švedska ministrica Olson: Srebrenica je tamna rupa u historiji EU

FENA
Švedska ministrica Birgita Olson u posjeti Općini Srebrenica (Foto: Fena)
Švedska ministrica Birgita Olson u posjeti Općini Srebrenica (Foto: Fena)
U poslijepodnevnim satima Švedska ministrica za evropska pitanja Birgita Olson boravila je u Srebrenici i tom prilikom posjetila Memorijalni centar u Potočarima i odala počast svim žrtvama genocida, a zatim je razgovarala s Ćamilom Durakovićem, načelnikom Općine Srebrenica, i predsjednikom Skupštine Općine Srebrenica Radomirom Pavlovićem. Tema razgovora bila je razvoj Srebrenice.
  • Razgovarali smo o tome koliko je važno da Amabasada Švedske bude prisutna ovdje. Često sa studentima govorim o Srebrenici, o Srebrenici kao jednoj tamnoj rupi u historiji Evropske unije. Također, razgovarali smo o načinu razvoja Srebrenice u budućnosti i na koji način civilno društvo može da pomogne Srebrenici. Mi smatramo da je Srebrenica važan dio historije Evrope - izjavila je za Agenciju FENA Birgita Olson.

Na novinarsko pitanje da li će biti podržani Opći izbori u BiH ukoliko se do kraja ne sprovede odluka Suda u Strazburu u slučaju Sejdić-Finci, Olson je odgovorila da je to je specifično pitanje, ali da generalno BiH želi da se približi Evropskoj uniji.

  • Ako želite da budete članica Evropske unije, morate imati jednu solidnu implementaciju različitih odluka, a, prije svega, morate da poštujete ljudska prava i svakako da imate određene obaveze ako ste na putu za Evropsku uniju - kazala je.

  • Švedska je prepoznala značaj Srebrenice i Švedska želi da radi ravnopravno u smislu popravljanja stanja u Srebrenici. Očekujemo pomoć od Švedska koju su nam obećali - kazao je Duraković.

Švedska započinje izradu sedmogodišnje strategije za pomoć regionu, a kako je navela ministrica Olson, svoje mjesto u tom dokumentu imat će i Srebrenica.

Jedan od najvećih projekata Švedske u Srebrenici je hladnjača putem koje oko 1. 000 poljoprivrednika plasira malinu na tržište Evropske Unije.

Olson je razgovarala i sa predstavnicima Udruženja „Prijatelji Srebrenice“ i Foruma žena iz Bratunca o projektima zapošljavanja mladih i žena, te o projektimakoji se odnose na informiranje i ljudska prava.