BiH
179

Svećenik optužen za seksualno zlostavljanje u Australiji nastavit će službu u BiH

Klix.ba
Katolički svećenik koji je protjeran iz biskupije u Melburnu zbog seksualnog zlostavljanja nastavio je rad u službi u našoj zemlji, pišu mediji u Australiji.

Mato Križanac, koji je i porijeklom iz naše zemlje, nastavit će u BiH sa svećeničkim pozivom, uprkos izričitom upozorenju nadbiskupa Melburna Denisa Harta, piše theage.com.au.

Odluka da Križanac ponovo bude angažiran kao svećenik u našoj zemlji postavlja pitanje da li u Crkvi postoji istinska želja da dođe do obračuna sa seksualnim prijestupnicima unutar vlastitih redova, pišu tamošnji mediji.

Ocu Križanacu, koji je proveo više od desetljeća u Hrvatskoj katoličkoj crkvi u Clifton Hillu, trajno su oduzete sve crkvene dužnosti u julu nakon duže istrage, a vezano za optužbe da je 1980-ih seksualno zlostavljao maloljetnicu.

Međutim, The Sunday Age piše kako se Križanac vratio u crkvenu službu u BiH uz dopuštenje nadbiskupa u Sarajevu.

Lokacija na kojoj se nalazi Križanac trenutno je nepoznata.

Glasnogovornik nadbiskupije u Melburnu je tamošnjim medijima kazao kako je nadbiskup Vrhbosanski sada odgovoran za postupke oca Križanca, jer je nadbiskupija u Melburnu o svemu informirala Katoličku crkvu u BiH.

"Kada je ishod istrage o tom slučaju bio saopćen ocu Križancu on je donio odluku da će se vratiti u Bosnu. Komunicirao sam u nekoliko navrata s uzoritim kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom Vrhbosanskim, kako bi bio siguran da je on u potpunosti upoznat s navodima, procesom istrage i onim što je istraga pokazala", naveo je biskup Hart.