BiH
0

Svečanost u povodu obilježavanja osme godišnjice ustroja Granične policije BiH

FENA
U prisustvu najviših predstavnika bh. vlasti, predstavnika agencija za provedbu zakona, te međunarodnih zvaničnika i članova diplomatskog kora, brojnih zvanica i gostiju danas je u Sarajevu obilježen 6. juni, Dan Granične policije Bosne i Hercegovine, odnosno osma godišnjica njene uspostave i rada.

Svečanost upriličena tim povodom u Glavnom uredu Granične policije BiH bila je prilika za podsjećanje na put uspješnog ustroja prve jedinstvene, multietničke i profesionalne policijske agencije na državnom nivou.

Obraćajući se sudionicima svečanosti, direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić ukazao je na spremnost ove institucije da odgovori svim sigurnosnim izazovima na planu kontrole i nadzora državne granice.

Uz napomenu da ova policijska agencija predstavlja pouzdanog partnera na stvaranju prosperitetne BiH i jačanju sigurnosti njenih građana, Dumančić je istaknuo odlučnost ove institucije da preuzme vlastiti dio obaveza na putu približavanja naše zemlje evroatlantskim integracijama.

U tom kontekstu podsjetio je na izvršavanje zadataka na planu suzbijanja prekograničnog kriminala, uključujući presijecanje ruta ilegalnih migracija (u toku 2007. godine prijavljeno 118 osoba osumnjičenih za pokušaj protuzakonitog prebacivanja preko državne granice), te praćenja i sprječavanja nezakonite proizvodnje i prometa narkoticima te na napore na suzbijanju svih oblika organiziranog kriminala i terorizma.

Dumančić smatra da je za efikasniji odgovor na spomenute sigurnosne izazove neophodno ostvariti još svestraniju i intenzivniju saradnju s domaćim i međunarodnim institucijama te poboljšati protok i razmjenu obavještajnih podataka i operativnih informacija.

Čestitke u povodu godišnjice Granične policije BiH uputio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, naglašavajući da ova institucija svjedoči o uspjehu postratnog oporavka BiH i njenih napora na putu ka evroatlantskim integracijama.

"Ovo je bh. institucija koja funkcionira. Operativna efikasnost 51 međunarodnog kopnenog i četiri aerodromska granična prijelaza osigurava konkretne i suštinski važne usluge građanima i putnicima te šalje signal susjedima i međunarodnim partnerima BiH da ova zemlja ima institucionalne kapacitete da funkcionira", kazao je Lajčak.

Istaknuo je značaj Granične policije BiH i jačanje njene efikasnosti kao jedan od ključnih uvjeta za uspostavu bezviznog režima za građane BiH i njenu ulogu u osiguranju pretpostavki za neometano kretanje ljudi, robe i usluga.

Stoga je Lajčak pozvao bh. organe vlasti da osiguraju sve kadrovske i druge resurse neophodne za rad Granične policije BiH.

Svečanosti u Glavnom uredu Granične policije BiH u Sarajevu prisustvovali su i visoki gosti iz susjednih zemalja - direktor policije Republike Hrvatske Marijan Benko, načelnik Uprave za graničnu policiju ove zemlje Nikola Milina, i direktor Granične policije Republike Srbije Dragan Glogorić, a u povodu obilježavanja Dana Granične policije BiH ovoj su instituciji upućeni brojni telegrami podrške.

U sklopu svečanosti direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić i direktor policije Republike Hrvatske Marijan Benko potpisali su bilateralne protokole o saradnji i to protokol o službenom tranzitu preko državnog područja druge ugovorne strane radi postupanja na vlastitom državnom području, protokol o osnivanju zajedničkih skupina za suzbijanje kriminaliteta, protokol o provođenju mješovitih patrola uz zajedničku državnu granicu te protokol o upućivanju službenika za vezu.

Najuspješnijim policijskim, državnim službenicima i zaposlenicima te organizacionim jedinicama Granične policije BiH uručene su pojedinačne i kolektivne nagrade za izuzetne radne rezultate.

Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu Granične policije BiH sistematizirano je 2.536 radnih mjesta, od kojih je popunjeno 2.148, odnosno 1.969 policijskih, 37 državnih službenika i 142 uposlenika. Preostalo je da se izvrši kadrovska popuna još 370 pozicija, odnosno izvrši prijem tog broja policijskih službenika.