BiH
0

Svečanost u povodu 142 godine "Opće bolnice prim. dr. Abdulah Nakaš"

FENA
U okviru obilježavanja 142 godine postojanja i druge godišnjice imena medicinske ustanove "Opća bolnica prim dr. Abdulah Nakaš" danas je upriličena svečanost na kojoj su dodijeljene plakete zaslužnim uposlenicima i odjeljenju.

Plaketu Bolnice dobili su prim. dr. Hajro Bašić, prim. dr. Raib Salihefendić, Rešad Hasanagić, Mevlida Šljivo, te KV radnica Kata Čalić. Prelaznu plaketu dobilo je Odjeljenje za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", dok je počasna plaketa dodijeljena Fabrici duhana Sarajevo.

Na današnjoj ceremoniji zvanično je promovirana i poštanska markica koja je izrađena prije dvije godine, a u povodu 140 godina Opće bolnice. Autor markice je Davor Rehar, a markicu je promovirao direktor marketinga BH Pošte Emir Hrenovica.

Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u penziju je danas ispratila osam uposlenika a uručeni su im i prigodni darovi.

Bolnicu je 1866. godine osnovao bosanski vezir Topal Šerif Osman - paša kao tursku vojnu bolnicu. Ista namjena je zadržana i u periodu vladavine Austrougarske kao i za vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Ta ustanova do 1992. godine djeluje kao Vojna bolnica. Od 2000. godine nosi naziv "Opća bolnica Sarajevo". Od 9. maja 2006. godine ustanova nosi naziv "Opća bolnica prim. dr. Abdulah Nakaš".

Primarijus dr. Abdulah Nakaš karijeru je počeo na mjestu ljekara opće prakse u zdravstvenoj ambulanti "Energoinvesta". Specijalizaciju iz opće hirurgije obavio je u Vojnoj bolnici Sarajevo do rata u BiH. Od 1992. do 1995. radio je kao šef hirurškog odjeljenja Državne bolnice Sarajevo i glavni hirurg OS Armije BiH. Nakon rata u BiH ostao je na mjestu šefa hirurškog odjeljenja Opće bolnice Sarajevo, a tu funkciju obavljao je do smrti.