BiH
138

Svečanost u Narodnoj kuhinji Stari Grad: Dobili opremu o kojoj su godinama sanjali

Piše: N. N.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Danas je u Narodnoj kuhinji Stari Grad održana svečanost povodom obnove prostorija ove narodne kuhinje. Turska vojna misija u BiH donirala je vrijednu opremu ovoj kuhinji koja će im itekako biti od pomoći.

"Dugo sam čeznula za jednim ovako lijepim događajem. Naša kuhinja koristila je stare stvari, peći koje koristimo još od rata i to nam je otežavalo rad", navodi Zilha Šeta, upraviteljica Narodne kuhinje Stari Grad.

Prošlog aprila, tokom jedne posjete, predstavnici Turske vojne misije u BiH uočili su ovaj problem s kojim se suočava narodna kuhinja, te su obećali pomoći. Obećanje je brzo i realizirano.

Vrijednost donirane opreme je blizu 65.000 KM, a tetka Zilha navodi da su dobili sve što je potrebno, od kazana, peći, kutljača, preko frižidera do jedne ogromne mašine za suđe.

"Dobili smo dobre peći, ušteda struje će biti za blizu 50 posto. Uposleni su zaista zahvalni Bogu i donatorima jer su mnoge stvari automatizovane. Naša obaveza je da se sada još više potrudimo, da pomognemo što većem broju ljudi", kaže tetka Zilha.

Trenutno je u toku i akcija prikupljanja uplata za kurbane.

"Ova godina je puna nafake. Ove godine još nisam kupila meso. Građani osjete potrebu da dođu, doniraju i kad ne šaljemo apele", kaže Tetka Zilha. Usluge kuhinje koristi 1.250 osoba.

Šef turske vojne misije u BiH Savas Celepoglu kazao je da je turska vojna misija u BiH do sada realizirala više od 100 projekata u obrazovanju, zdravstvu, gradnji...

"U narodnoj kuhinji Stari Grad imali smo više projekata. Mi ćemo nastaviti pomagati, a samo danas smo dopremili 27 dijelova opreme", rekao je Celepoglu.