BiH
65

Svečanost u Goraždu: 18. septembar je upisan zlatnim slovima u historiju grada na Drini

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Svečano je bilo danas u Goraždu gdje je obilježen 18. septembar Dan Općine i BPK Goražde, koji je za stanvnovnike grada na Drini jedan od najznačajnijih datuma u njegovoj historiji.
  1. septembra 1992. godine jedinice Armije BiH prvi put su oslobodile šire područje Goražda stvorivši više od 600 kilometara kvadratnih slobodne teritorije, te je ovaj datum zlatnim slovima upisan u historiju Goražda i svjedočanstvo je herojskog otpora njegovih branilaca, ali i svih njegovih stanovnika.

Centralna manifestacija obilježevanja ovog datuma okupila je na platou BPK Goražde veliki broj bivših boraca. Uz postrojavanja ratnih jedinica, defile zastava ratnih brigada te polaganje cvijeća na spomen obilježja i mezarja, evocirane su uspomene na herojsku odbranu i heroje koji su živote dali za slobodu, a položeno je cvijeće na spomen obilježje "Goražde-grad heroj svojim braniocima".

Cvijeće je položila i delegacija na čelu sa Salkom Bukvarevićem, ministrom za boračka pitanja FBIH. Brojne delegacije položile su cvijeće i na šehidsko mezarje i partizansko spomen obilježje u Kolijevkama. Uz Dan oslobođenja počast je odata i ubijenoj djeci Goražda, ali i poginulim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pripadnici ratnih brigada na cjelodnevnom druženju pripadnika pokrenuli su i inicijativa da se 18. septembar proglasi i Danom veterana rata 1992-1995.

Na svečanoj akademiji i svečanoj sjednici Skupštine BPK Goražde u Velikoj Sali Centra za kulturu prikazan je dokumentarni film "Zaštićena zona Goražde -20 godina poslije" a dodjeljena su i brojna priznanja.

Ratnim brigadama i pripadnicima ratne policije uručeno je priznanje štit BPK Goražde, plaketa Kantona dodjeljena je privredniku Redžu Bektu, dok je prim.dr. Aliji Begoviću dodjeljeno priznanje počasni građanina BPK Goražde.