BiH
0

Svečanost povodom 19. godišnjice 105. motorizovane brigade

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Povodom 19. godišnjice 105. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, formirane 18. februara 1993. godine, u Sarajevu je u petak održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar.

Slaven Kovačević, predsjedavajući Vijeća, naglasio je da Općina s ponosom obilježava taj dan i s posebnim pijetetom čuva uspomenu na poginule branitelje.

Podsjetio je na odluku Općinskog vijeća iz 1998. godine da 18. februar proglasi Danom 105. motorizovane brigade, čije sjedište je bilo na području općine Centar, te da taj značajni datum naše novije historije bude obilježavan svake godine.

  • U vremenu kada se stalno pokušava izjednačiti status žrtve i agresora, naša je obaveza da neprekidno svjedočimo istinom o karakteru naše odbrambeno-oslobodilačke borbe, čuvamo sjećanja na poginule branitelje, da brinemo o njihovim porodicama, te da na dostojanstven način obilježavamo slavne dane odbrane domovine kako bismo se na taj način borili protiv zaborava i prenosili istinu mladim generacijama - rekao je tokom svečanosti općinski načelnik Dževad Bećirević.

O ratnom putu 105. brigade govorio je Hakija Kurtović, pomoćnik komandanta za pravna pitanja.

  • Kroz njene redove prošlo je 7.000 boraca, od kojih je 312 poginulo a 2.000 ranjeno, osam je odlikovano najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" - kazao je Kurtović.

Od svih sarajevskih brigada, 105. je imala najveću zonu odgovornosti i njeni hrabri borci učestvovali su u svim bitkama za odbranu grada i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini: na Igmanu, Bjelašnici, Treskavici, Nišićkoj i Crnoriječkoj visoravni.

Kurtović je podsjetio na težak položaj pripadnika boračke populacije i na obavezu svih nivoa vlasti da učine više na rješavanju egzistencijalnih pitanja njihovih porodica.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća nagrađene literarne radove o 105. motorizovanoj brigadi pročitali su autori, učenici osnovnih škola: Ajša Hadžić, Lamija Duraković i Amar Alić.

Načelnik Bećirević uručio im je prigodne novčane nagrade, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.