BiH
0

Svečanom skupštinom u Narodnom pozorištu obilježen Dan državnosti BiH

FENA
Svečanom skupštinom u Narodnom pozorištu Sarajevo danas je u organizaciji Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR) obilježen 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine i 63. godišnjica prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a.

Svečana skupština okupila je brojne članove SABNOR-a, učesnike ZAVNOBiH-a, nekadašnje borce, ali i istaknute osobe iz javnog i političkog života BiH. Podsjećanje na sve tekovine ZAVNOBIH-a i njegov istorijski značaj za državu BiH, praćeno je prigodnim kulturno-umjetničkim programom.

Govoreći o Danu državnosti BiH, akademik Nikola Kovač ističe da to nije tek puki protokolarni gest u političkom kalendaru, već čin obilježavanja istorijskog državno-pravnog kontinuiteta Bosne i Hercegovine. To je simbol izrastao iz kolektivnog uvjerenja svih naših naroda da ima više vrijednosti koje nas spajaju, nego onih koje nas razdvajaju.

On podsjeća kako je agresija na BiH dovela u pitanje vijekovima njegovanu ideju o jedinstvenoj zemlji, zajedništvu naroda i multinacionalnom karakteru naše kulturne tradicije.

Temeljni akt koji legalizuje istorijski kontinuitet BiH i potvrđuje legalitet njenih državnih ustanova – odluke ZAVNOBiH-a, ujedinjuju državno-pravnu mudrost istorijskog iskustva i etičke imperative koji štite prava i garantuju dostojanstvo svakog naroda. Stoga su, kazao je Kovač, separatističke tendencije izraz politike bez vizije i bez veličine, a usto su i anahrone, jer su protivne savremenoj Evropi.

Međutim, Kovač podsjeća kako dok proslavlja Dana državnosti, BiH još uvijek nije ovladala instrumentima vlastitog suvereniteta. Ona počiva na paradoksalnoj fenomenologiji i kontradiktornim pravnim načelima države u državi, u Hagu se sudi za zločine protiv čovjerčnosti, a legalizuju se ustanove proizašle iz tih zločina, dok Daytonski sporazum izbjegava da okvalifikuje karakter rata i imenuje krivce.

Povlačenje entitetskih granica za Kovača ne izražava težnju za očuvanjem identiteta i interesa naroda, nego znači zatvaranje i izolacionizam, sužavanje demokratskog horizonta građanskih sloboda i prava na izbor.

Predsjednik SABNOR-a Jure Galić značaj 25. novembra vidi u odlukama ZAVNOBiH-a kada je i stvorena Bosna i Hercegovina u njenim istorijskim granicama, ali i u činjenici da je utemeljena ravnopravnost svih naroda na njenom tlu. Nacionalizma je bilo i tada, kao i danas, ali Galić vjeruje da će se BiH u budućnosti uspjeti izdići takvih negativnih i razarajućih struja.

Odluke ZAVNOBiH-a, kojima je Bosni i Hercegovini potvrđena državnost, donesene su 25. i 26. novembra 1943. godine u Mrkonjić-Gradu.