BiH
8

Svečanom sjednicom obilježena 10. godišnjica Komiteta za dodjelu međunarodne nagrade Isa beg Ishaković

Klix.ba
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Svečana sjednica Komiteta za dodjelu međunarodne nagrade Isa beg Ishaković, u povodu jubileja 10 godina rada i postojanja, održana je sinoć u hotelu Bristol.

Apolitičnost, neosporna kompetencija i besprijekorne biografije njegovih članova, glavne su odlike ovoga stručnoga tijela koje je u prethodnoj deceniji biralo laureate međunarodne nagrade Isa beg Ishaković.

Predsjedavajući Komiteta za dodjelu međunarodne nagrade Isa beg Ishaković u tekućoj godini, profesor Vjekoslav Gerc u ekspozeu članovima Komiteta i prisutnim zvanicama, pozvao se na Thomasa Carlylea koji je uspjeh i progres uporedio sa sa teškim putovanjem punim iskušenja i neizvjesnim krajem.

"Nije bilo lako u prethodnoj deceniji održati taj nivo djelovanja. Posebno nije bilo lako iz godine u godinu postizati progres u onom najvažnijem dijelu našega rada, a to je sačuvati dignitet Komiteta, odabrati najbolje od jednako dobrih držeći se postulata propisanih statutom i ne odstupati od njih, te u završnim svečanostima pokazati svo poštovanje koje imamo prema svojoj kulturi, tradiciji i prema svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Nije lako, svake godine dovesti državnika u glavni grad naše zemlje. To zahtjeva veliko umijeće, istinsku diplomatsku vještinu i adekvatnu infrastrukturu i na koncu, vrijeme i strpljenje", istaknuo je predsjedavajući Gerc, zaključivši svoje obraćanje i svoj drugi jednogodišnji mandat u svojstvu predsjedavajućeg riječima da je u vremenu jednog dubokog dekadentnog poniranja, u vremenu opšte inflacije vrijednosti, u vremenu kada andrićevski rečeno imamo jednu opću pomamu svetkovina i veselja, međunarodna nagrada Isa beg Ishaković polako ostala usamljena na putu kojim je Komitet pošao 2005. godine.

Komitet je u nastavku svečane sjednice, pored najave centralne svečanosti dodjele međunarodne nagrade Isa beg Ishaković za 2016. godinu, koja će se održati 29. maja u Narodnom pozorištu Sarajevo i koju će ove godine ponijeti predsjednik Republike Makedonije, dr. Gjorge Ivanov, u ime svih građana te prijateljske nam zemlje, dodijelio nekoliko priznanja pojedincima i kolektivima koji su u prethodnoj deceniji podržavali njegov rad.

Komitet za izbor laureata međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković 2016., radio je u sastavu: akademik Ljubomir Berberović, akademik Slobodan Loga, akademik Abdulah Šarčević, prof. dr. Damir Marjanović, prof. dr. David Kamhi, prof. dr. Mustafa Hiroš, prof. dr. Franjo Topić, prof.dr. Muhamed Spužić, prof. dr. Borislav Petrović, prof. dr. Slavenka Vobornik, prof. dr. Enver Imamović, prof. dr. Enes Pelidija, prof. dr. Meliha Povlakić, prof. dr. Ćazim Hadžimejlić,prof. dr. fra Petar Jeleč, prim. dr. Savo Vlaški, prim. dr. Dubravko Horvat, dr. Nedim Ademović, Valerija Galić (sutkinja Ustavnog suda BiH), prof. dr. Salih Fočo, prof. dr. Kemal Dizdarević, prof. dr. Fahrudin Kulenović, prof. Fadila Memišević, prof. dr. Mehmed Gribajčević i (predsjedavajući) prof. dr.Vjekoslav Gerc.