BiH
0

Svečanom liturgijom započelo proslavljanje pravoslavnog Božića

FENA
Svečanom liturgijom održanom jutros u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu pravoslavni vjernici započeli su trodnevno proslavljanje najvećeg i najradosnijeg praznika Hristovog rođenja Božića uz tradicionalnu poruku "Mir Božiji, Hristos se rodi!".

Liturgiju je u Sabornoj crkvi u prisustvu mnoštva vjernika predvodio mitropolit dabrobosanski Nikolaj.

Nakon dvosatne svete mise, pročitana je i božićna poslanica poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Pavla.

Njegova je božićna čestitka započela porukom nebeskog mira koji treba da se useli u srca, duše i živote naše. Imati mir Božiji znači imati mir sa Bogom, sa bratom, sa čovjekom, sa sveukupnom tvorevinom Božijom.

Patrijarh Pavle naglašava da u ovakvom uskovitlanom svijetu pojedinci, grupe i organizacije pokreću razne mirovne inicijative, iako se i pored toga ne nazire mir u svijetu. Razlog tome on vidi u činjenici da se mir Božiji odbacuje i pokušava nadomjestiti ljudskim mirom, koji još više rasplamsava nemir.

Upozorio je da se iz godine u godinu oko praznika rođenja Isusa Hrista sve više i više ističe ono što je naše ljudsko, a sve manje ono što je Božije. Stoga on smatra da smo u opasnosti od komercijalno-folklornog praznovanja i slavljenja koje potiskuje suštinu praznika, čime ostajemo daleko od Gospoda.

Patrijarh Pavle podsjeća da Crkva, kao i prethodnih, i ove godine dijeli tugu i zabrinutost zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji, oko te svete zemlje, srca i duše srpskog naroda i kolijevke srpske kulture koju mu žele oteti svjetski moćnici.

Patrijarh Pavle se prisjetio i Srba raseljenih u cijelom svijetu, udaljenih od svojih drevnih ognjišta, svetinja i grobova predaka. Njima je poručio da ne zaborave da će u slavljenju Božića naći svoj rodni zavičaj, dječije radosti i topli majčin hljeb. Govorio je i o nedaćama raseljenih i izbjeglih.

On je u poslanici govorio i o djeci i omladini, navodeći ih da se sačuvaju od kužnih iskušenja našeg doba: droge, alkoholizma i drugih poroka. Zaželio im je da se naoružaju vrlinama i dobrom, te da se tako odbrane od svakojakih iskušenja koja im svijet nudi i nameće.

"Na vama je da izaberete onaj pravac koji vodi u život večni, na kraju kojeg se nećete kajati već radovati sa svima svetim precima našim", poručio je Pavle mladima.

Patrijarh Pavle na kraju je pozvao sve ljude dobre volje da praznik Rođenja Gospoda Isusa Hrista proslave u miru, radosti i duhovnom raspoloženju uz želju da svjetlost vitlejemske pećine obasja sve ljude i sve narode sveta, višnji mir darujući svima i svakome.

Današnja svečana liturgija uslijedila je nakon sinoćnje Badnje večeri kada je tradicionalno u prisustvu velikog broja vjernika zapaljen badnjak pred Starom pravoslavnom crkvom u Sarajevu.