BiH
36

Svečano u gradu na Uni: Bihać zvanično dobio status grada

FENA
(Foto: Grad Bihać)
Bihać je danas i zvanično dobio status grada. Nakon višemjesečnih priprema i pocedura, konstituirajućom sjednicom Općinsko vijeće preinačeno je u Gradsko i time je potvrđeno da je Općina Bihać od danas grad.

Ovom činu prethodilo je otkrivanje službenog napisa Grada Bihaća, kojeg su na zgradi gradske uprave zajedno otkrili gradonačelnik Emdžad Galijašević i predsjedavajući Vijeća Roman Jurić.

"Danas svi zajedno obilježavamo jedan od najznačajnijih datuma u bogatoj historiji našeg grada, koji je u svom višedecenijskom postojanju pokazao da su suživot, tolerancija i međusobno razumijevanje temelji na kojima se može uspješno razvijati jedna lokalna zajednica", istakao je gradonačelnik Galijašević.

Uz Bihać, status grada dobili su Tuzla, Zenica i Široki Brijeg, a ova odluka uslijedila je nakon što su ispunjeni kriteriji po Zakonu o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH (FBiH), kojim je predviđena mogućnost formiranja grada i na području jedne općine, i to na osnovu odluke općinskog vijeća i uz ispunjavanje određenih uvjeta.