Univerzitet u Sarajevu
0

Svečano promovisano deset doktora nauka

FENA
Faruk Čaklovica
Faruk Čaklovica
U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je svečano promovisano 10 doktora nauka.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Faruk Čaklovica kazao je da promocija doktoranata predstavlja najveću čast cijeloj akademskoj zajednici te da su doktori nauka danas potrebniji nego ikada jer predstavljaju faktor stabilnosti i progresa bh. društva u cjelini.

Na Univerzitetu u Sarajevu, koji je ujedno i najstariji univerzitet u BiH, do danas je uspješno doktorirala 2.381 osoba iz 44 naučne oblasti, magistriralo 4.100 osoba te diplomiralo 140.000 osoba. Ova ustanova dala je uspješne stručnjake, naučnike, profesore i diplomate.

"Univerzitet se mora zalagati za doktorske studije i boriti se za doktorante", kazao je rektor.

Rektor je na čast doktora nauka iz oblasti sporta i tjelesnog odgoja proglasio Branislava Crnogorca, Elvira Kazazovića i Aleksu Stankovića, Irmu Deljkić na čast doktora kriminalističkih nauka, Amru Vuković na čast doktora stomatoloških nauka, Kemala Šoljića i Semira Sefu na čast doktora poljoprivrednih nauka te Smaju Bišanovića, Zijada Bajramovića i Anesa Kazagića na čast doktora tehničkih nauka.

Obrazovanje i nauka nam trebaju pomoći da se brže integriramo u evropske i svjetske procese i odredimo prema putu koji je jedini pravi za BiH, kazao je Čaklovica.

Promotori su pojedinačno predstavili doktorante i njihove teme te ukratko izložili zaključke doktorskih disertacija do kojih su doktori nauka došli u svojim istaživanjima.

Uime svih doktoranata Elvir Kazazović zahvalio je porodicama, moderatorima i profesorima koji su im pomogli u izradi doktorskih disertacija.