Univerzitet u Sarajevu
0

Svečano promovirano 7.135 diplomanata i magistranata

FENA
U Olimpijskoj dvorani "Zetra" danas je svečano promovirano 7.135 diplomanata i magistranata fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu od kojih su 1.397 završili studije po Bolonjskom procesu.

Najbolji među njima nagrađeni su posebnim priznanjima.

Troje diplomanata kojima je uspjelo da ostvare prosječnu ocjenu 10 tokom studiranja dobili su Zlatnu značku Univerziteta. To su Dina Kamber s Prirodnomatematičkog fakulteta, Dino Oglić, diplomant također na Prirodnomatematičkom fakultetu i Milan Lucić s Muzičke akademije.

Povelju Univerziteta dobilo je 14 diplomanata i magistranata koji također imaju zavidan uspjeh.

Svi oni nagrađeni su i s po 1.000 KM koje je iz budžeta osigurala Vlada Kantona Sarajevo.

Svečanoj promociji u dvorani "Zetra", osim roditelja i prijatelja promoviranih te profesora i drugih članova akademske zajednice, prisustvovali su najviši zvaničnici Bosne i Herecegovine, zatim predstavnici vlada Federacije BiH i Kantona Sarajevo, ambasadori i brojni drugi gosti.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je mladim ljudima, promoviranim diplomantima i magistrantima, da budućnost BiH ostaje u njihovim rukama te da je znanje, globalno, postalo najtraženiji resurs.

Komšić je kazao da vlasti treba da učine sve kako bi spriječile ili barem ublažile odlazak mladih ljudi iz BiH.

Na Univerzitetu u Sarajevu trenutno nastavu pohađa 58.000 studenata u različitim fazama studiranja. U ovoj akademskoj godini upisano je 6.200 studenata iz četvrte generacije koja se školuje prema Bolonjskom sistemu.

Uoči proteklog rata u BiH Sarajevski univerzitet je imao 37.000 studenata.