BiH
0

Svečano potpisivanje integralnog projekta za uklanjanje problema mina

NINA
UNDP i Ministarstvo civilnih poslova BiH će u četvrtak u Sarajevu održati ceremoniju potpisivanja Integralnog projekta za uklanjanje problema mina, saopšteno je iz UNDP-a.

IMAP čija je vrijednost 11,8 miliona američkih dolara, uspostavlja jasnu vezu između prioriteta u razminiranju i državnog, odnosno lokalnog dugoročnog ekonomskog razvoja povezujući ga sa aktivnostima koje UNDP poduzima na jačanju kapaciteta institucija u oblasti protuminskog djelovanja, kazali su iz UNDP-a.

''IMAP će biti fundamentalna podrška vlastima BiH u ispunjenju ciljeva državne strategije za razminiranje kao i građanima BiH jer će se smanjiti opasnost od mina u ovoj zemlji.

IMAP na ovaj način nastoji osigurati maksimalna financijska sredstva za uklanjanje mina i ubrzati proces ponovne uspostave socioekonomskih aktivnosti u BiH, uz istodobno konsolidiranje struktura u BiH koje se bave protuminskim djelovanjem, kao i njihovih kapaciteta za učinkovito dugoročno koordiniranje aktivnosti na protuminskom djelovanju'', stoji u saopštenju.

IMAP se sastoji od tri komponente. Prva komponenta jačanja kapaciteta institucija IMAP-a nastavlja se na aktivnosti UNDP-a na jačanju struktura za protuminsko djelovanje u ovoj zemlji poduzete od 1998.

Druga komponenta razminiranja, u petogodišnjem razdoblju će se očistiti oko 4,000.000 metara četvornih izabranih područja, koja su značajna za ekonomski razvoj i povratak.

Treća komponenta je podrška kapacitetima entitetskih oružanih snaga (OS) na razminiranju, IMAP će, također, pružiti pomoć u realizaciji i nastavku operacija razminiranja koje provode entitetske OS.

IMAP će se implementirati u petogodišnjem razdoblju, od 2004. do 2009.

U tom razdoblju UNDP će nastojati postići upravljanje na državnom nivou cjelokupnom strategijom i politikom protuminskog djelovanja, zatim upravljanje na državnom nivou svim aktivnostima na protuminskom djelovanju, osigurati ponovnu dostupnost i funkcionalnost visokoprioritetnih područja uklanjanjem mina i reduciranjem miniranih površina te osigurati održive aktivnosti entitetskih OS na protuminskom djelovanju putem zadovoljavanja tehničkih potreba entitetskih OS koje su od kritičnog značaja, stoji u saopštenju iz UNDP-a.