BiH
0

Svečano otvorenje tekije na Kovačima na Dan Sarajeva, 6. aprila

Klix.ba
Mevlevijska tekija koja se gradi na Kovačima svečano će biti otvorena 6. aprila, na Dan grada Sarajeva, a otvorenju će prisustvovati i ministar vanjskih poslova Republike Turske, Ahmed Dautoglu.

Rečeno je ovo prilikom prošlosedmične zvanične posjete delegacije Općine Seldžuk - Konya iz Turske Općini Stari Grad, prilikom koje je dogovoren i zvanični naziv tekije.

"Općine Stari Grad i Seldžuk su pobratimljene općine i iz te saradnje izrodila se ideja gradnje tekije na Kovačima koju finansira Seldžuk. Na posljednjem sastanku smo potpisali i Sporazum kojim smo definisali naziv tekije i ona će se zvati 'Balkanski mevlevijsko-istraživački centar", rekao je načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

U ime Općine Seldžuk u Sarajevo su doputovali zamjenik načelnika Općine Seldžuk Ajhan Gurbuzer i počasni konzul BiH u Konyi Erdžan Uslu, a sastanku čiji je domaćin bio načelnik Hadžibajrić, prisustvovali su još i Zulkuf Oruč, direktor TIKE i Nurudin Džiho, direktor Fonda Kantona za zaštitu i održavanje grobalja šehida.

Na sastanku je potpisan Ugovor o korištenju tekije između Fonda Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen obilježja žrtava genocida - Fond memorijala i Udruženja za propagiranje i očuvanje kulture, građevina i historijskog naslijeđa Osmanske civilizacije Hadži Mujaga.

Općine Stari Grad i Seldžuk su supotpisnici ovog Ugovora kao garanti izvođenja projekta. Sredstva za izgradnju tekije obezbijedila je Općina Seldžuk koja projekat implementira putem TIKE. Prvobitno je za izgradnju tekije izdvojeno oko 700.000 KM, a na ovom sastanku je dogovoreno da će Općina Seldžuk učestvovati i u uređenju enterijera tekije za što će izdvojiti oko 300.000 KM.

"Dogovorili smo i izgradnju turbeta Hafizu Hadžimuliću u sklopu Bakr-babine džamije gdje je i ukopan, u čemu će također participirati Općina Seldžuk. Potrudit ćemo se da i ovo turbe bude završeno do 6. aprila", rekao je načelnik Hadžibajrić.