BiH
4

Svečano otvorene nove prostorije Medžlisa IZ-a Modriča

FENA
Modriča
Modriča
Uz prisustvo najviših predstavnika Islamske zajednice u BiH, danas su u Modriči svečano otvorene prostorije Medžlisa Islamske zajednice u toj općini.

Nove prostorije Medžlisa nalaze se u neposrednoj blizini Čaršijske džamije, u kojoj je klanjan džuma namaz.

Novi objekat Medžlisa Islamske zajednice bit će, kako je rečeno, administrativno-obrazovni centar za Bošnjake, vejrnike u ovoj i susjednim općinama.

Otvaranju je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, te drugi visoki vjerski i predstavnici entitetske i lokalne vlasti.

U islamskoj zajednici Modriča rečeno je da posjeta reisa ef.Kavazovića ima izuzetan značaj za bošnjake povratnike na područje ove općine te da uliva dodatnu snagu i sigurnost na putu kojim idu, a to je put stvaranja što boljih uvjeta za nesmetano odvijanje života Bošnjaka povratnika na svoja prijeratna ognjišta, uz izgradnju što boljih dobrosusjedskih odnosa s pripadnicima drugih vjerskih zajednica.

Sve to je zasnovano na principima jednakosti i ravnopravnosti na temelju Ustava Bosne i Hercegovine.

Na današnjoj svečanosti je rečeno i da je Modriča primjer religijske tolerancije.

Izgradnju novih prostorija Medžlisa pomogli su Rijaset, Muftiluk te džematlije, a dosad je uloženo oko 163.000 KM, dok je za potpuno opremanje potrebno još sredstava.