Primjer "dvije škole pod jednim krovom"
0

FOTO / Svečano otvorena nova zgrada Dobrinjske i Pete gimnazije

FENA
U okviru obilježavanja 6. aprila, Dana Grada Sarajeva, danas je svečano otvorena nova zgrada Dobrinjske i Pete gimnazije.

Otvaranju je prisustvovao i ambasador Narodne Republike Kine u BiH Wang Fuguo, čija je zemlja donirala ovim školama školsku opremu u vrijednosti od milion eura.

On je kazao kako je to još jedna potvrda prijateljstva između Kine i BiH, te dodao da mu je čast što je danas mogao podijeliti radost učenika i profesora dviju škola i poželio im mnogo uspjeha u budućem radu.

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić također je izrazio zadovoljstvo što je nova zgrada otvorena, a gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen je dodao da učenici sada imaju sve uvjete za učenje, nakon što su više od 16 godina radili u neuvjetnim prostorijama.

Projekt je u saradnji s Ministarstvom za obrazovanje i nauku KS-a, realizirala Općina Novi Grad Sarajevo, a u zgradu je uloženo oko 11 miliona KM.

Načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić kazao je danas da je ova škola dobar primjer "dviju škola pod jednim krovom", i dodao da je ova obrazovna ustanova zasigurno jedan od najsavremenijih objekata u BiH.

Direktorica Gimnazije Dobrinja Sabiha Miskin i direktor Pete gimanzije Sejad Šenderović zahvalili su svima koji su pomogli da ove dvije škole konačno imaju normalne uvjete za rad.

Učenici dviju škola pripremili su danas i prigodan program u čast otvaranja nove školske zgrade.

Više od hiljadu učenika Pete i Dobrinjske gimnazije uselili su u novu zgradu početkom novembra, dok je izgradnja školske zgrade na Dobrinji počela 2007. godine. Međutim, zbog finansijskih i problema s isporučenjem opreme, dugo se čekalo na useljenje.

U školskom prostoru moći će se organizirati i kongresi i seminari, a sportska dvorana ispunjava uvjete za održavanje međunarodnih sportskih takmičenja.