BiH
0

Svečano otvorena nova džamija u Donjim Velešićima

Klix.ba
U petak je u ulici Hasana Bibera u Donjim Velešićima svečano otvorena novoizgrađena džamija.

Otvaranju džamije, pored velikog broja vjernika, ambasadora u BiH iz Saudijske Arabije, Kuvajta, Palestine i predstavnika Rijaseta Islamske zajednice u BiH, prisustvovali su i načelnici općina Centar i Novo Sarajevo Dževad Bećirević i Nedžad Koldžo. Nakon simboličkog otključavanja vrata i obavljanja džuma namaza, džamija je zvanično data na upotrebu vjernicima.

Sredstva za izgradnju ovog objekta je kao vakuf donirao Husejn Rašid Al Gajs iz Kuvajta, u ime svojih roditelja Rašida Husejna al Gajsa i Afrah Muhameda Al'Usfura po čijim imenima se zove nova džamija, dok su dio sredstava sakupili vjernici sa ovog područja. Izgradnja džamije je trajala tokom 2012. i 2013. godine i realizirana je u saradnji sa organizacijama Most povjerenja i Ihja al Turas al Islami iz Kuvajta.

Imam džamije Hikmet ef. Džanko je ovom prilikom kazao da je pređen dug put od 1994. godine kada su vjernici obavljali molitvu u napuštenom objektu nekadašnje samoposluge u Ulici Hasana Bibera.

"Osim donatorima, posebno se zahvaljujemo na razumijevanju Dževadu Bećireviću, načelniku Općine Centar na čijem je prostoru izgrađen ovaj vjerski objekt", kazao je Džanko.

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je u svom obraćanju prisutnima rekao: "Sretan sam što smo se okupili ovim povodom. U Općini Centar smo opredijeljeni da u svakoj mjesnoj zajednici otvorimo po jedan vjerski objekt. U toku su radovi na izgradnji nove džamije na Koševskom brdu čije otvaranje će, nadam se, biti uskoro", saopćeno je iz Općine Centar.