Granica sa Crnom Gorom
0

Svečano otvoren savremeni granični prelaz Klobuk

Sarajevo-x.com
Novoizgrađeni, savremeni granični prelaz Klobuk danas su svečano otvorili ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske unije u BiH, Sadik Ahmetović, ministar bezbjednosti BiH i Kemal Čaušević, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Granični prelaz Klobuk je donacija Evropske unije u vrijednosti od 2.433.000 KM. Nalazi se na granici između Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore, na području opštine Trebinje. Prelaz je prve kategorije, što znači da će se njime odvijati drumski saobraćaj i promet svih vrsta roba.

Izgradnja graničnog prelaza počela je 15. marta prošle godine, a radovi su završeni 06. novembra 2009. godine. Projektnu dokumentaciju izradila je IPSA Sarajevo, a izvođač radova je "Elektrometal" Cazin. Nadzor nad izvođenjem vršila je kompanija SAFAGE iz Sarajeva. Tehničku kontrolu izvedenih radova vršio je Innstitut za građevinarstvo Trebinje.

Radovi su izvedeni u skladu sa važećim standardima i propisima te je upotrebnu dozvolu izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Vlade Republike Srpske.

Na graničnom prelazu postoje tri ulazne i tri izlazne saobraćajne trake, objekat carine i policije, detaljnog pregleda vozila, energetski blok, objekat za komercijalne poslove, carinski terminal i parking prostor za 20 teretnih motornih vozija (šlepera). Ukupna površina kompleksa je cirka 25.000 kvadratnih metara.

Podsjećamo, do sada su izgrađeni savremeni granični prelazi: Orašje, Izačić, Rača, Karakaj, Hukića brdo – Maljevac, Gradina – Jasenovac, Kamensko, Šamac.