BiH
56

Svečano otvoren Međunarodni forum "Reactivate Sarajevo"

FENA
(Foto: FENA)
Međunarodni forum pod nazivom "Reactivate Sarajevo", na kojem će biti predstavljeni potencijali glavnog grada Bosne i Hercegovine, otvoren je večeras na prigodnoj svečanosti u Historijskom muzeju.

Skup, koji se pod počasnim pokroviteljstvom Grada Sarajeva održava od 28. do 31.maja, okupio je eminentna imena iz oblasti arhitekture, umjetnosti i medija iz BiH, regiona i nekoliko evropskih zemalja, a radi promoviranja i oživljavanja razvojnih potencijala Sarajeva kao značajnog kulturnog i turističkog centra.

Kako je Feni kazao program-menadžer i koordinator ovog projekta Haris Piplaš, inače, istraživač i predavač na švicarskom državnom institutu za tehnologiju (ETH Zurich) - katedri "Urban Tink Tank", Reactivate Sarajevo predstavlja istraživački projekt u čijem je fokusu identificiranje potencijala glavnog grada BiH, te razmatranje urbane problematike kroz prizmu modernih kvalitativnih rješenja.

Pojasnio da se njegova katedra već dvije godine bavi istraživanjima i analizom koja se odnosi na problematiku gradova bivše SFRJ u sklopu čega je posebna pažnja posvećena Sarajevu koje je u inozemstvu prepoznato kao brend (Cultural City).

Piplaš ističe kako se radi o širokoj platformi za promoviranje urbanih kvaliteta Sarajeva u što će osim akademske zajednice biti uključene i kolege iz nevladinih organizacija, politike i privrednih subjekata, a što bi u konačnici trebalo ishoditi konkretnim projektima.

Dodao je da simboliku u tom kontekstu predstavljaju dvije "pilot intervencije" u Historijskom muzeju, koje pokazuju da Sarajevu ne treba veliki obim gradnje, nego da, prije svega, treba da prepozna vlastite potencijale koji ga izdvajaju i čine drugačijim u odnosu na druge gradove.

U sklopu svečane ceremonije otvaranja, propraćene odgovarajućim umjetničkim programom, predstavljen je novi multifunkcionalni prostor te prva faza revitalizacije atrija Historijskog muzeja.

Na Forumu će, kako je najavljeno, biti obrađivane teme kao što je urbano planiranje, kulturno-historijsko naslijeđe, energetska efikasnost, ekologija i održivi turizam, saobraćaj, infrastrukture na olimpijskim planinama te drugi projekti.

Uime Grada Sarajeva, pomoćnica gradonačelnika za urbano planiranje Nedreta Komarica u petak će kroz temu "Potencijali i izazovi grada Sarajeva" predstaviti aktuelne razvojne projekte Grada Sarajeva.

Forum finansira Švicarska nacionalna znanstvena fondacija (SNSF) i Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova (EDA) preko Švicarske ambasade u Sarajevu, a organiziraju ga Urban-Think Tank, Katedra arhitekture i urbanog dizajna na ETH Zurich, u saradnji s internacionalnim i lokalnim partnerima.