BiH
46

Svečano otvoren Gazi Turali-begov vakuf: Zvuk čekića najljepša je himna koju BiH može čuti

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je svečano otvorio administrativno-poslovni centar "Gazi Turali-begov vakuf" u Tuzli.

Otvaranju centra prethodila je svečana akademija u tuzlanskom Narodnom pozorištu na kojoj je reisu Kavazoviću dodijeljena plaketa za izuzetan doprinos u radu i ukupnoj misiji Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli.

"Danas se prisjećamo Turali-bega i sjećamo se njegovog vakufa koji je ustanovljen. Ono što je Turali-beg ostavio iza sebe koriste i današnje generacije. Bez međuljudskih odnosa komšija, prijatelja i kolega drugih religija, nema života u BiH", kazao je reis Kavazović.

Tokom svog obraćanja podsjetio je i na značaj obnovljene Gazi Turali-begove džamije koja se nalazi u neposrednoj blizini centra.

"Bilo je pritisaka povodom renoviranja džamije, ali, poštujući i sve ostale u BiH, danas najviše duhovnosti osjetim u ovoj džamiji. Zvuk čekića je najljepša himna koju BiH može čuti. To je simfonija napretka, jer kada utihnu graditeljske ruke znamo da nešto nije u redu", naglasio je reis Kavazović.

Prema riječima muftije tuzlanskog, Vahida ef. Fazlovića administrativno-poslovni centar "Gazi Turali-begov vakuf" je od izuzetnog značaja za Tuzlu.

"U ovom centru svi poslovni prostori su izdati u zakup. U jednom od njih radi 50 inžinjera koji razvijaju određene softvere koji se distribuiraju širom svijeta. I ovo je jedan od pozitivnih primjera napretka BiH", dodao je muftija Fazlović.