BiH
0

Svečano otvoren ekološki sajam "Eko bis 2007." u Bihaću

FENA
Foto: Una-sana; Krupa
Foto: Una-sana; Krupa
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, premijer USK-a Šemsudin Dedić i bihaćki načelnik Hamdija Lipovača, presijecanjem vrpce i zajedničkim obilaskom danas su svečano otvorili peti po redu Sajam ekologije, eko turizma i eko zdrave hrane "EKO BIS 2007.".

Ova jedinstvena manifestacija u regionu, koja preferira sve što ima ekološki predznak, na jednom mjestu je okupila blizu 230 izlagača iz devet zemalja. Kao takav, sajam je dobio podršku svih relevantnih institucija, čiji su predstavnici ujedinjeni u želji da pomognu razvoj ovog dijela BiH.

"EKO BIS" je mjesto za brojne i sadržajne poslovne kontakte, prilika da se na jednom mjestu upoznaju istomišljenici, izmjene iskustva, upoznaju se sa najnovijim dostignućima u proizvodnji i tehnologijama, spoznaju naučni trendovi, te da se susretnu proizvođači i prerađivači sa trgovcima i potrošačima, kazao je predsjednik Privredne komore USK-a Ismet Pašalić.

Jedan od najznačajnijih sajamskih sadržaja svakako je konferencija o interregionalnoj saradnji o saobraćajnoj povezanosti ovog dijela BiH sa Evropom, čiji je organizator Privredna komora USK-a, u saradnji sa gradovima Bihać, Slunj i Novo Mesto.

Svi učesnici su se složili da se zajedničkim djelovanjem može uspjeti u nakani da se Bihać preko Slunja, Karlovca i Novog Mesta, kvalitetnim saobraćajnicama, poveže sa zemljama zapadne Evrope.

Prvog dana održavanja EKO BIS-a upriličena je degustacija jela i pića iz Ličko – senjske županije, turnir u uličnom šahu i prezentacija Aerokluba Bihać.