BiH
0

Svečano obilježena dvanaesta godišnjica Armije BiH

NINA/Sarajevo-X
U Sarajevu je u četvrtak svečano obilježena 12. godišnjica Armije Republike BiH.

Govoreći na skupu organozovanom tim povodom, general Atif Dudaković, zapovjednik Zajedničkog štaba Vojske Federacije BiH, pozvao je prisutne predstavnike vlasti da ne zaborave na one koji su odbranili ovu zemlju.

«Ne dopustite da se u reformi odbrane u BiH vojnici sami snalaze ili da budu dovedeni pred svršen čin», kazao je Dudaković.

I general Dudaković, kao i Sulejman Tihić, predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasili su kako je u BiH sve prisutnija tendencija «izjednačavanja žrtve i zločinca, agresora i branioca».

«Događaji od 1992. do 1995. pokušavaju se prikazati kao tragični sukob naroda, ali zar svaki rat nije tragičan», zapitao se general Dudaković, dodajući da se od historije i slavnih činjenica ne može pobjeći.

Prema riječima Sulejmana Tihića, posebno je važno to što su u ratu odbranjene najviše ljudske i civilizacijske vrijednosti.

«U procesu reformi odbrane, koji predstoje BiH, doći će i do umirovljenja proslavljenih generala Vojske Federacije BiH, ali to je naša neminovnost. Zauzvrat ćemo dobiti zajedničku vojsku u BiH, članstvo u Partnerstvu za mir, a kasnije i NATO-u», naglasio je Tihić.

Povodom obilježavanja godišnjice Armije Republike BiH, Tihić je posjetio i mezar Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne BiH.