Jablanica
0

Svečano obilježena 65. godišnjica Bitke na Neretvi

FENA
Danas je, na platou ispred Muzeja „Bitka na Neretvi“, uz učešće preko tri hiljade gostiju iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, obilježena 65-ta godišnjica najznačajnije i najhumanije bitke na tlu BiH u Drugom svjetskom ratu, Bitke na Neretvi.

Na skupu su govorili član Predsjedništva BiH Željko Komšić, učesnik Bitke i potpredsjednik SUBNOAR BiH Mujo Čomić, načelnik Općine Jablanica Salem Dedić, kao i Nijaz Skenderagić, predsjednik Organizacionog odbora kojeg su formirali SUBNOAR BiH, Savez društava „Josip Broz Tito“ i Ferijalni savez BiH.

Gospodin Komšić podsjetio je na slavne dane narodnooslobodilačkog rata, na Bitku prije 65 godina, koju su antifašisti dobili jer su bili jedinstveni, a rukovodstvo je živjelo životom boraca i davalo lični primjer.

"Nažalost i danas se bude duhovi fašizma, oživljavaju fašističke ideje, neki pojedinci ponose se svojim četničkim porijeklom, ponovo bi da ubijaju, ali mi im poručujemo da neće proći na tlu cjelovite Bosne i Hercegovine", poručio je Komšić.

Skup su pozdravili Vesna Kostadinović - Čulinović, predsjednica SUBNOAR Hrvatske, Boro Banović, član Glavnog odbora SUBNOAR Crne Gore, borac sa Neretve i Sutjeske Lovro Rajić iz Splita, dok je Radosav Ratković, predsjednik SUBNOAR-a Srbije poslao telegram.

Skoro stotinu autobusa, okićenih fotografijama Josipa Broza Tita došlo je u Jablanicu iz Sarajeva, Mostara, Konjica, Splita, Šibenika, Siska, Podgorice, Banja Luke, Gračanice, Zagreba, Makarske i drugih gradova. Učesnici su u 11 sati posjetili muzejsku postavku tematske izložbe „Bitka na Neretvi“, u 11.15 obavljeno je paljenje vječne vatre, polaganje i bacanje cvijeća u Neretvu, a svečana akademija na otvorenom počela je u 11.55 sati. Svečanost je nastavljena kulturno - zabavnim programom, dijeljenjem 1.500 porcija vojničkog graha, a odlazak gostiju predviđen je u 17 sati.

Spomen muzej, sa 3.000 m2 zatvorenog prostora, otvoren je 12. novembra 1978. godine, a u spomen - kompleksu nalaze se još spomen park, manifestacioni prostor, bunker i porušeni most, čije dijelove je odnijela nabujala Neretva 17. novembra 1991. godine.