BiH
6

Svečano obilježen jubilej Akademije nauka i umjetnosti BiH u Vijećnici

Klix.ba
U prostorijama sarajevske Vijećnice Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine danas je obilježila svoj značajni jubilej i to svečanom sjednicom koja je održana pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Svečanoj sjednici su, pored članova Predsjedništva, prisustvovali brojni gosti iz političkog i javnog života BiH, predstavnici drugih državnih akademija nauka s kojima ANUBiH ima potpisane sporazume o saradnji, članovi akademske zajednice, diplomatskog kora i brojni drugi gosti.

Uz prigodan muzički program, svi gosti su imali priliku i da razgledaju izložbu umjetničkih radova članova Odjeljenja umjetnosti ANUBiH.

"Radimo na tome da budemo upisani u državni registar, ne samo zbog finansiranja, nego mi moramo biti u direktnoj vezi s državnim organizacijama da bismo mogli ostvariti svoju misiju", naglasio je Trifković.

Prositnima se obratio i g. Amel Suljović, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. On je u povijesno-kulturološkom osvrtu na osobnenost bosanskohercegovačkog kulturnog prostora, te na prilike u kojima su stasavali Naučno društvo BiH odnosno ANU BiH, istakao slijedeće:

"U različitih historijskim okolnostima, ova znamenita ustanova nije djelovala samo u službi nauke, već i u duhu naše tradicije koja nalaže da poštujemo svoju historiju, porijeklo i šarolikost našeg kulturnog i religijskog prostora. Odlike jednoga podneblja se i ogledaju, ponajprije, u odnosu koji zajednica ima prema svome naslijeđu, ali i prema umijeću da svoju osobenost oplemeni znanjima novoga vremena."

Partneri koju su podržali održavanje manifestacije su: Oracle BH, Coca Cola HBC BH d.o.o., Hyundai Auto, Općina Centar, Općina Stari Grad, Kakanj Cement, Energoinvest.