BiH
0

Svečano obilježen Dan Ahdname - velike povelje ljudskih prava

Anadolija
U selu Milodraž kod Kiseljaka danas je održana centralna manifestacija "Dani Ahdname 2013".

Centralnu manifestaciju, u ime premijera Srednjobosanskog kantona Tahira Lende, otvorio je njegov savjetnik Muhammed Softić. Istaknuvši da Ahdnama predstavlja zajednički život različitih etničkih grupa u Bosni, ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz, rekao je da ona ima veliku važnost zbog činjenice da je Ahdnama, u odnosu na ostale zapadne deklaracije o ljudskim pravima, donesena isključivo voljom sultana Mehmeda Fatiha.

Rizvan Halilović, predsjednik Udruženja Bosansko-tursko prijateljstva Bosfor, koje je i organizator manifestacije, je, za agenciju Anadolija, rekao da ova manifestacija "Dani Ahdname" traje još od 2003. godine, a manifestacija na Milodražu obilježava se posljednjih osam godina.

"Ove godine sa posebnim zadovoljstvom obilježavamo 550. godišnjicu dolaska Sultana Fatiha u Bosnu, osmanlijsko spašavanje tadašnje Kraljevine Bosne od zapadnih Krstaških ratova i jedan veliki napredak Bosne u Osmanlijskoj Bosni, kako u kulturnom, ekonomskom, privrednom i svakom drugom, a naravno i duhovnom aspektu, jer smo u velikom broju dolaskom Osmanlija primili Islam. Mi koji smo primili Islam, ponosimo se time što je osmanlijska imperija dala ljudska prava i slobode i kršćanima i jevrejima i svim sljedbenicima Knjige."

Halilović je dodao da upravo to zajedništvo koje u ovom proteklom ratu, kad je izvršena agresija na Bosnu i Hercegovinu, ima posebnu čar da se Ahdnama aktualizira i pokaže zapadnoj Evropi da je u Bosni susret Istoka i Zapada, a ne sukob, te da se ovdje susreću kulture, vjere, narodi i da takva multikulturalna, multikonfesionalna, multinacionalna Bosna, može ući u Evropsku uniju i biti primjer kako bi ubuduće trebala živjeti Evropska unija.

O značaju 28. maja 1463. godine i susreta dvojice velikih duhovnika na Milodražu, sultana Mehmeda Fatiha i fra Anđela Zvizdovića, govorio je prof. dr. fra Luka Markešić, dobitnik ovogodišnje Povelje Zlatna Ahdama, koja mu je uručena na Svečanoj akademiji u Sarajevu, 25. 05. 2013.godine.

On je, istaknuvši da je Ahdnama prema bosanskim franjevcima "velika povelja ljudskih prava", naglasio da postoje i oni koji osporavaju dokument Ahdname, jer kako kaže, oni taj dokument gledaju samo pozitivistički i historistički.

"Oni u svojoj analizi ne uvažavaju ono što je posebno važno za pravilno čitanje i za spoznaju istine toga dokumenta. Oni ne priznaju ono što znači ljudska vrijednost i ono sto znači religiozna vrijednost", rekao je fra Luka Markešić.

Student Semsudin Halilovic pročitao je tekst Ahdname na bosanskom i turskom jeziku, nakon čega je uslijedio bogat kulturno-zabavni program učenika osnovnih skola i KUD-ova iz Kiseljaka. U okviru manifestacije su uručena i priznanja prof.dr. fra Luka Markešiću, organizatoru Rizvan Haliloviću i Aliji Karo iz Udruženja "Fatih" - Milodraž.

Organizatori tradicionalne manifestacije Dan Sultan Fatihove Ahdname zahvalili su se pokrovitelju ovogodišnje manifestacije: članu Predsjedništva BIH Bakiru Izetbegoviću, Kantonu Sarajevo, Srednjobosanskom Kantonu, načelnicima općina Stari Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Busovača, SDA BIH, BZK Preporod Kiseljak, Udruženju Fatih Milodraž, Džematu Fatih džamije, omladini i mještanima Milodraža, brojnim medijima i naročito učenicima Osnovnih škola koji su učestvovali na ovogodišnjim kolonijama i koji su izložili svoje radove na današnjoj, osmoj Centralnoj manifestaciji "Dan Ahdname 2013".