BiH
0

Svečano obilježen 21. mart - Dan mladih Općine Goražde

Klix.ba
(Foto: Općina Goražde)
Mladi Goražda danas su prigodnim sadržajima proslavili svoj dan, 21. mart - Dan mladih Općine Goražde.

Općinsko vijeće Općine Goražde proglasilo je na jednoj od svojih sjednica 21. mart Danom mladih Općine Goražde, čime je posebna pažnja posvećena mladima, želeći time ukazati na njihovu važnost u društvenoj zajednici.

U sklopu današnjeg programa obilježavanja Dana mladih najprije je u Plavom cvijetu otvorena izložba dječijih radova nastalih u sklopu kreativne radionice. Povodom Dana mladih u parku je također upriličen prigodan programski sadržaj za najmlađe, a u programu su pored djece iz vrtića "Sunce" učešće uzeli i učenici OMŠ "Avdo Smailović".

Mladima i djeci se obratio načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović koji je uputio čestitke povodom Dana mladih, a čestitke je uputio i Emir Mujanović, učenik 9. razreda OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar" iz Vitkovića, koji je danas učestvovao u projektu "Jedan dan učenik - načelnik". U sklopu programa koji je danas održan u parku položeno je cvijeće na spomen obilježje poginuloj djeci, nakon čega je u Parku izvršena sadnja sadnica cvijeća povodom Dana mladih i prvog dana proljeća.

Cvijeće u znak na djecu poginulu u proteklom ratu položeno je također na spomen obilježju u ulici Zaima Imamovića ispred JU Centar za kulturu Goražde. Cvijeće su položila djeca iz parka Plavi cvijet, te delegacija Općine Goražde, Vlade BPK-a i Komisije za mlade Općine Goražde.

U sklopu programa obilježavanja Dana mladih Općine Goražde učenici MSŠ "Enver Pozderović" proveli su akciju čišćenja izletišta Rorovi, dok su učenici OŠ "Fahrudin Fahro Baščelija" istu akciju organizovali u Iranskom šetalištu.

U popodnevnim satima u Maloj sali Centra za kulturu održana je svečana akademija povodom Dana mladih Općine Goražde. Svečana akademija najprije je započela intoniranjem državne himne, nakon čega su prisutni pogledali promo film Omladinske banke. Potom se u ime Vijeća mladih obratio predsjednik Armin Terović.

On je svim mladima Općine Goražde uputio čestitku povodom Dana mladih, a u svom obraćanju kratko se osvrnuo na rad Vijeća mladih kao krovne organizacije svih omladinskih udruženja koja djeluju na području Općine Goražde. Terović je naglasio kako je Vijeće mladih u 2013. godini realizovalo mnoge značajne projekte, te se još jednom zahvalio svima onima koji su doprinijeli radu Vijeća. Vijeće mladih ovom prilikom dodijelilo je zahvalnicu Općini Goražde, odnosno stručnom saradniku za pitanja mladih, Azri Valjevčić za podršku radu omladinskih udruženja. Zahvalnice su dodijeljene i Nedimu Kunovcu iz Udruženja ViR, te Armanu Bešliji predstavniku Teatra mladih Goražde za sveukupan doprinos radu Vijeća mladih.

Mladima se na svečanoj akademiji potom obratio i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović koji je svim mladima Općine Goražde još jedanput čestitao Dan mladih. On se u svom obraćanju osvrnuo na projekte koje je Općina podržala, te kazao kako je Općina Goražde jedna od rijetkih Općina koja zaista nastoji i podržava sve aktivnosti mladih, koja svake godine u Budžetu izdvaja sredstva kao poseban kod za mlade, koja su ove godine u značajnoj mjeri povećana.

"Općina Goražde ponosna je na mladost Goražda, vi ste budućnost ovog grada i naši najbolji ambasadori u svijetu", kazao je na kraju svog govora načelnik Ramović. Čestitke povodom Dana mladih uputio je i učenik - načelnik Emir Mujanović te član Komisije za pitanja mladih Općine Goražde Damir Dučić. Svečanu akademiju svojim nastupima uveličali su i učenici OMŠ "Avdo Smailović" Goražde, te članice hora Selsebil.

U popodnevnim satima u Gradskoj art galeriji u Goraždu otvorena je izložba slika Murida Jahića. Izložbu je zvanično otvorio načelnik Ramović.

U nastavku programa slijedi koncert mladih bendova koji će se održati večeras u Ljetnom kinu Centra za kulturu, kao predstava "Cosa nostra", koja će se održati u subotu u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde sa početkom u 20:00 sati, te paintball turnir koji je planiran za subotu na terenima u ulici 1. maj, sa početkom u 10:00 sati.