BiH
52

Svečano na Dan metalaca: Borba za bolje uslove i nakon 122 godine

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sindikat metalaca Federacije Bosne i Hercegovine je 15.novembar Dan metalaca, danas je obilježio svečanom sjednicom na kojoj su izneseni problemi u preduzećima namjenske industrije, kao i usklađivanje Kolektivnog ugovora.

Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez se osvrnuo na osnivanje sektora metalske industrije u kojoj je davne 1893. godine oformljen i sindikat metalaca "a cilj im je i tada, a i danas bio bolji životni i radni uslovi, veća prava radnika i građana, život dostojan čovjeka".

Melez je podsjetio da je prije rata 1992. godine metalna indsutrija u BiH bila najrazvijeniji dio industrije u kojoj je radilo približno 225.000 radnika, a 98 posto su bili članovi sindikata. Izbijanjem rata 1992. godine ruše se fabrike metalaca, ali su metalci stali u odbranu BiH i fabrika.

"Danas Sindikat metalaca broji 13.850 članova sindikata, što je 60 posto ukupno zaposlenih u ovom području djelatnosti u FBiH i ima svojstvo reprezentativnog sindikata za područje prerade metala", kazao je Melez.

Sindikat metalaca je ostvario međunarodnu saradnju sa sindikatima metalnih radnika u Republici Turskoj, Kraljevini Švedskoj, Njemačkoj.

Melez je istakao da je u narednom periodu najvažnija aktivnost ovog Sindikata usklađivanje Kolektivnog ugovora i obavezama poslodavaca i zaposlenika za djelatnost proizvodnje i prerade metala s novim Zakonom o radu, a oni su već uputili svoj Prijedlog Udruženju poslodavaca koje se do sada nije očitovalo, te Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

On je upozorio da je vremena sve manje i da strane u kolektivnom pregovaranju moraju ozbiljno pristupiti usklađivanju Kolektivnog ugovora.

Uime premijera FBiH, čestitike povodom Dana metalaca radnicima je uputio njegov savjetnik Suvad Osmanagić koji je pored ostalog kazao da su radnici pregaoci obnove Bosne i Hercegovine.

Također je i pomoćnik ministra energije, rudarstva i industrije Marinko Bošnjak čestitao radnicima te potvrdio da je Vlada FBiH ozbiljno shvatila industriju te da će istrajati u rješenju problema jer, kako je kazao, "bili smo s vama, jesmo uz vas i bit ćemo s vama".

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović je uputivši čestitke radnicima pored ostalog kazao da se metalci nikome ne trebaju pravdati jer je su metalci sinonim sindikalnog pokreta i da zahvaljujući radnicima koji su požrtvovano radili, bez plata i naknada, da bi sačuvali svoje fabrike, danas je sačuvan gro industrije u BiH.

Kazao je da je ovo rukovodstvo sindikata garancija opstanka i jačanje radnika je zagarantirano.

Danas su uručena i priznanja kompanijama koje su stvorile bolje uslove za radnike, kao i onima koje su izgradile dobre partnerske odnose sa Sindikatom kao što je ArcelorMittal Zenica, direktorici UNIS Ginex d.d. Goražde Muneveri Fočo i direktoru "Igmana" d.d. Konjic Džahidu Muratbegoviću.