Na relaciji Banja Luka - Dobrljin
0

Svečani doček voza povodom 140 godina od prve vožnje

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Svečani voz, koji je danas prešao relaciju Banja Luka - Dobrljin, istu kao i prije 140 godina, dočekali su i Prijedorčani, a goste iz Banje Luke, Doboja, Srbije i delegaciju "Željeznica Srbije" pozdravio je zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković, ističući da je izgradnja tadašnje pruge bila od velikog značaja za razvoj Prijedora.

"Kako tada, tako i danas Željeznice Republike Srpske važne su kako za putnike, tako i za transprot roba koja sa ovih prostora odlazi na razna tržišta i odredišta na sve strane svijeta", rekao je Đaković.

Direktor "Željeznica Republike Srpske" Dragan Savanović rekao je da, kao i nekada, željeznica i danas donosi napredak i nove tehnololgije, kao i mogućnost da se putnici i roba na jednostavan i relativno jeftin način prebace sa jednog odredišta na drugo.

"I u današnje vrijeme nije upitna potreba za postojanjem željeznica i potreba da se nakon godina rata i godina obnove krene sa modernizacijom željezničkih pruga i voznih sredstava kako bi se mogao nadoknaditi evidentan zaostatak“, dodao je Savanović.

On je istakao da je potrebno da Vlada Republike Srpske i sve vlade država nastalih iz bivše Jugoslavije shvate značaj željeznica i usmjere svoja htijenja ka modernizaciji željeznica što je, prema njegovim riječima, na putu ka Evropskoj uniji važnije od nekih administrativnih pitanja.

"Putnički saobraćaj je u opadanju, jer nemamo dovoljno voznih sredstava, a moderan putnik traži komfor i modernu tehnologiju kojom bi vozni vagoni trebalo da raspolažu“, rekao je Savanović.

Direktor "Željeznica Republike Srbije" Dragoljub Simonović naveo je da je u Republiku Srpsku došao da razgovara o potezima Ruma - Šabac - Banja Luka - Doboj i Šid - Bijeljina.

Na pruzi Banja Luka - Dobrljin na današnji dan 1873. godine pokrenute su željezničke linije za putnike.