Obilježili državni praznik
0

Svečani defile ulicama Sarajeva u povodu Dana nezavisnosti BiH

Sarajevo-x.com
Povodom Dana nezavisnosti, učenici i zaposlenici Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom, Osnovne škole "Đulistan" i Predškolske ustanove "Behar" organizovali su svečani defile ulicama Sarajeva, te se na dostojanstven način prisjetili tog historijskog dana - dana kada je naša domovina, konačno, nezavisno i slobodno zakoračala u budućnost.

Naime, kolona je, u pratnji policije, prvo posjetila šehidsko mezarje Kovači gdje je odala počast prvom predsjedniku Bosne i Hercegovine, rahmetli Aliji Izetbegoviću, i svim šehidima. Nakon toga su se lagahno uputili, dijeleći zastavice slučajnim prolaznicima, ka Predsjedništvu Bosne i Hercegovine gdje ih je dočekao član Predsjedništva gospodin Bakir Izetbegović. Učenici su se obratili domaćinu riječima:

"'Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo', riječi su vodilje prvog predsjednika nezavisne države Bosne i Hercegovine, a mi vam ovom prilikom, u čast slobodi, obilježavajući dan kojim stekosmo slobodu, nezavisnost, samostalnost i dostojanstvo, u ime 'Perzijsko-bosanskog koledža', Osnovne škole 'Đulistan' i Predškolske ustanove 'Behar' čestitamo, plemenitim Bosancima i Hercegovcima, Dan nezavisnosti naše domovine.

To je Dan kojim je naš narod dobio pravo na slobodnu misao, solidarnost i na suživot, dobio pravo na samopoštovanje i slobodan život. I, uprkos mnogim nedaćama, svi mi, Bosanci i Hercegovci, pokazujemo i izražavamo ljubav prema ovoj zemlji koračajući putom njena razvoja i uspjeha. Još jednom, neka vam je sretan Dan nezavisnosti".

Bakir Izetbegović se zahvalio na ovom gestu naglašavajući da upravo na plećima ove djece i omladine ostaje sudbina Bosne i Hercegovine, te da nikad ne posustaju. Na kraju, učenici i zaposlenici "Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom", Osnovne škole "Đulistan" i Predškolske ustanove "Behar" su krenuli natrag u Kampus, a sretni i iznenađeni građani Sarajeva čeznutljivo su gledali za kolonom od osam autobusa - zahvalni na prelijepom obilježavanju Dana nezavisnosti jedine nam domovine, Bosne i Hercegovine.