BiH
30

Svečani bajramski prijem reisa Kavazovića: Bajram treba biti podsticaj za saradnju

FENA
Foto: FENA
(Foto: FENA)
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini večeras je u haremu Careve džamije u Sarajevu organizirala svečani prijem povodom Ramazanskog bajrama, jednog od dva najveća muslimanska praznika.

Nakon mjeseca ramazanskog posta, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović obraćajući se velikom broju domaćih i stranih zvanica poručio da je odricanje jedini način da nešto imamo te spoznamo kako se radi na sebi i drži do sebe.

"U ovo vrijeme trebamo se prisjetiti svih temelja vjere, koja nas podučava suživotu, toleranciji, razumijevanju, ljubavi i praštanju", izjavio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Bajram, kao i drugi praznici, smatra, trebaju biti dodatni podsticaj za saradnju u političkom i društvenom životu, jer, kaže, da na takav način stvaramo uvjete da postižemo sporazume koji su nam potrebni za napredak čitave Federacije BiH.

S velikom radošću na prijem je došao i ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, navodeći da mu Bajram kao i drugi praznici donosi istinsku radost, koju podjeli s građanima.

"Bajram je praznik pozitivne energije, praštanja i novih pogleda te sam siguran da ovaj dan može predstavljati početak nečeg novog, pročišćenja, što treba doprinijeti onome čemu svi težimo, blagostanju, boljem raspoloženju i razumijevanju među ljudima", rekao je dopremijer Federacije BiH i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Ovom prilikom federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević pozvao je porodice šehida, ratnih vojnih invalida, kao i pripadnike Oružanih snaga BiH da drugog dana Bajrama, koji se obilježava kao Dan šehida, posjete "mezaristane i prouče Fatihu i dovu za naše šehide".

"Nakon završetka ramazana očekujemo da nastavimo s činjenjem dobrih djela, s dobrim rezultatima, da ne zaboravimo šta smo i ko smo te da na tom principu nastavimo graditi BiH", poručio je zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović.