BiH
0

Svečana sjednica povodom Dana nezavisnosti BiH

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, danas je održana zajednička svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Općinskih vijeća općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, Skupštine Kantona Sarajevo i Foruma parlamentaraca BiH.

Sjednicom su predsjedavali predsjedavajući Gradskog vijeća Marin Ivanišević, predsjedavajući Skupštine KS Denis Zvizdić i predsjednik Foruma parlamentaraca BiH Miro Lazović.

Prisutnima se obratio član ratnog Predsjedništva BiH, dekan Fakulteta političkih nauka prof. dr Mirko Pejanović, koji je podsjetio na historijsku važnost referenduma kada su “građani svojom slobodnom voljom odlučili da njihova država Bosna i Hercegovina dobije status nezavisne i suverene države... Refendumskom voljom građana definisana je državnost Bosne i Hercegovine, koja je primjerena njenom višeetničkom, višekulturnom i višereligijskom istorijskom biću”.

Pejanović je istakao da uspješna integracija BiH u evroatlantske institucije nije samo garancija za napredak u ekonomskom razvoju.

“To je garancija za mir i sigurnost građana BiH, onaj mir i sigurnost koji isključuje upotrebu sile i nasilja od bilo koje političke strukture”, kazao je Pejanović.

Na kraju izlaganja prof. Pejanović je kazao da se “za opstojnost i prosperitetnu političku budućnost Bosne i Hercegovine prijem u članstvo Evropske unije i NATO Savez javlja kao strateško pitanje. Javlja se kao pitanje svih pitanja. Na ovom pitanju valja ujediniti sve demokratske snage, svu energiju građana BiH i moć institucija međunarodne zajednice ovlaštenih za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

“Neka današnje obilježavanje Dana nezavisnosti bude podstrek za nove uspjehe u razvoju države Bosne i Hercegovine”, poručio je prof. dr. Mirko Pejanović.

U prigodnom programu učestvovali su hor “Pontamina” i dječiji hor “Princess krofne”.

Održana je i svečana akademija na kojoj su dodijeljene nagrade pobjednicima konkursa za izbor najboljeg literarno-poteskog rada o temi Himna BiH i Pjesma domovini, te predstavljeni uspješni učenici, tehničari-inovatori BiH.

Na zajedničkoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, općinskih vijeća Općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, Skupštine Kantona Sarajevo i Foruma parlamentaraca BiH prisutni su bili i predstavnici ostalih nivoa vlasti u zemlji, diplomatski kor, predstavnici SUBNOAR-a i drugi ugledni građani Sarajeva.

Zajednička svečana sjednica održana je u amfiteatru u zgradi PSBiH.