BiH
0

Svečana sjednica OV Centar povodom rođendana 105. brigade

Sarajevo-x.com
Općinsko vijeće Centar je 17. februara 2012. godine u velikoj sali Općine Centar održalo svečanu sjednicu u povodu 19. godišnjice slavne 105. motorizovane brigade Armije RBiH, koja je formirana 18. februara ratne 1993. godine.

Svečanu sjednicu je vodio Slaven Kovačević, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar, a prisustvovali su čelnici Općine, vijećnici i drugi predstavnici parlamentarnih stranaka u Općini Centar, borci 105. i članove porodica poginulih pripadnika Brigade, predstavnici boračkih udruženja i drugi gosti.

Na početku svečanog skupa intonirana je državna himna Bosne i Hercegovine a potom su prisutni minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast poginulim braniteljima.

U svom obraćanju predsjedavajući Slaven Kovačević je, uz čestitke za Dan 105. brigade, naglasio da Općina Centar s ponosom obilježava taj dan i sa posebnim pijetetom čuva uspomenu na poginule branitelje. Pri tom je podsjetio da je Općinsko vijeće Centar 1998. godine donijelo odluku da 18. februar proglasi Danom 105. motorizovane brigade - čije sjedište je bilo na području općine Centar, te da se taj značajan datum iz naše novije historije obilježava svake godine i tako otrgne od zaborava.

Pridruživši se čestitkama načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je izrazio zadovoljstvo što već osmi put u njegovom načelničkom mandatu učestvuje u proslavi rođendana 105. motorizovane brigade kada se sa zahvalnošću i poštovanjem prisjećamo njenih poginulih pripadnika i svih boraca za odbranu domovine. -U vremenu kada se stalno pokušava izjedničiti status žrtve i agresora, naša je obaveza da neprekidno svjedočimo istinom o karakteru naše odbrambeno-oslobodilačke borbe, čuvamo sjećanja na poginule branitelje, da brinemo o njihovim porodicama, te da na dostojanstven način obilježavamo slavne dane odbrane domovine, kako bi se na taj način borili protiv zaborava i prenosili istinu mladim generacijama- rekao je Bećirević. Potom je podsjetio da je Općina realizirala brojne projekte na dobrobit pripadnika boračke populacije te pružala konstantnu podršku boračkim udruženjima i njihovim projektima, što će činiti i ubuduće.

O ratnom putu 105. govorio je Hakija Kurtović, pomoćnik komandanta Brigade za pravna pitanja. Pri tom je istakao da je kroz njene redove prošlo 7.000 boraca, od kojih je 312 poginulo i 2.000 ranjeno, a osam pripadnika je odlikovano najvišim ratnim priznanjem "Zlatnim ljiljanom". Nakon što je evocirao uspomene na aktivnosti Patriotske lige na organiziranju otpora i odbrane, koja je zajedno sa drugim jedinicima stavljena pod jedinstvenu komandu Štaba Teritorijalne odbrane i ušla u sastav 105. brigade, Kurtović je naglasio da je ta brigada od svih sarajevskih brigada imala najveću zonu odgovornosti te da su njeni hrabri borci učestvovali u svim bitkama za odbranu grada i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovine – Igmanu, Bjelašnici, Treskavici, Nišićkoj i Crnoriječkoj visoravni...Kurtović je na kraju izlaganja podsjetio na težak položaj pripadnika boračke populacije i na obavezu svih nivoa vlasti da učine više na rješavanju egzistencijalnih pitanja boračkih porodica.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća nagrađene literarne radove o 105. motorizovanoj brigadi pročitali su njihovi autori - učenici osnovnih škola: Ajša Hadžić (OŠ ''Safvet-beg Bašagić), Lamija Duraković (OŠ ''Nafija Sarajlić'') i Amar Alić (OŠ ''Isak Samokovlija'') kojima je, uz čestitke, načelnik Bećirević uručio prigodne novčane nagrade Općine.