Sarajevo
0

Svečana sjednica Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH

FENA
Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, u Sarajevu je danas održana svečana sjednica Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH u proširenom sastavu. Sjednici su prisustvovali predstavnici glavnih odbora 24 granska sindikata člana Saveza.

Predsjednik Sindikata Edhem Biber uputio je prvomajsku čestitku radnicima.

Biber je, između ostalog, istaknuo da Sindikat vrlo brzo očekuje odgovore od vlasti na konkretno postavljena pitanja. Posebno kada će započeti realizacija programa kojom se povezuje staž radnicima koji su u procesu privatizacije, stečaja i likvidacije preduzeća ostali bez posla.

Radnici također očekuju odgovore na pitanja kada će se donijeti zakon o reviziji privatizacije i kada će početi istinska borba protiv kriminala i korupcije te uvesti nulta stopa PDV-a za osnovne životne namirnice, a i odgovor na pitanje kada će se početi graditi socijalna država po uzoru na države Evropske unije.

"Ako se brzo ne dobiju odgovori na ova pitanja očekivati je radnički protest, a poslije toga odgovore na ova pitanja tražit ćemo od nekih drugih ljudi, jer sigurno je da ovi sadašnji neće imati više šanse da nam kroje sudbinu i odgovaraju na naša pitanja“, kazao je Biber.

On je pozvao sindikalno članstvo da se ujedini i međusobno solidariše.

"Pozivam članove kojima je trenutno dobro da podrže one kojima to sada nije, jer ako to ne učine veoma brzo može biti i njima loše. Politika ovih koji vladaju našom sudbinom je iskonska i opće poznata, "zavadi pa vladaj". Naša parola je "zajedno smo jači". Zbog toga budimo zajedno i budimo još jači. Pozivam vas da zajedno izgradimo sindikat po mjeri radnih ljudi BiH", kazao je Biber, čestitajući Međunarodni praznik rada.

Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH je u četvrtak je na svečanoj sjednici donio odluku da se 6.000 eura, donacija austrijskog sindikata bh. sindikatu, podijeli kao jednokratna pomoć od po 400 eura članovima porodica 15 radnika koji su poginuli na radu tokom 2007. i do 1. maja ove godine. Predsjednik bh. sindikata Biber je kazao da su ti radnici izgubili živote zbog neadekvatne zaštite na radu.

Nakon svečane sjednice Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH položeno je cvijeće na spomenik Đuri Đakoviću, a potom su sindikalci krenuli u protestnu šetnju tokom koje će se kratko zadržati ispred zgrade Vlade Federacije BiH, gdje će ostaviti jedan dio parola s porukama Federalnoj vladi.

Protestnu šetnju će završiti ispred zgrade institucija BiH na Marindvoru gdje će biti pročitan i proglas Saveza samostalnih sindikata BiH.