BiH
0

Svečana akademija Saveza Udruženja logoraša ZDK

FENA
Savez Udruženja logoraša Zeničko-dobojskog kantona sinoć je u Bosanskom narodnom pozorištu u okviru obilježavanja 9. maja - Dana logoraša BiH, organizirao svečanu akademiju na kojoj su pojedincima i organizacijama koji pomažu rad Saveza i ovu kategoriju stanovništva dodijeljene prigodne plakete i zahvalnice.

U ime Vlade ZDK, prisutne je pozdravio Sejad Nalić, ministar za boračka pitanja ZDK, koji je istakao da je žalosno kako ni 13 godina nakon završetka rata u BiH nije utvrđen broj građana koji su prošli kroz stotine kazamata.

"Žalosno je da 13 godina kasnije logoraši zakonom nisu riješili svoj status, ali je isto tako poražavajuće da 13 godina kasnije nisu otkriveni i kažnjeni nalogodavci i izvršitelji nezakonitog zatvaranja i ubijanja ljudi", kazao je Nalić.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović ponovio je kako je neprimjereno da logoraši nemaju mogućnost da svoja prava ostvaruju kroz odgovarajuće zakone.

"Nas nema u zakonu, a ako nema logoraša onda nije bilo ni logora, a to znači da nije bilo logora. Postavlja se pitanje kakav je to bio rat i šta smo mi radili one tri i po godine koliko su nas napadali, ubijali i zlostavljali. Imamo registrirana 652 logora za Bošnjake i Hrvate u BiH, ali i u Hrvatskoj i Srbiji. To su zloglasni logori, ne poput onih iz 2. svjetskog rata koji su bili organizirani. U ovim logorima zajedno su bili otac, majka, sin, kćerka, unuk i borac i djed, cijele porodice. Cilj je bio da se uništi dostojanstvo naroda i čast porodice. Ova vlast, koja ne priznaje logoraše, ruši temelje države BiH. Zato ćemo za mjesec dana ponovo pred Federalnu vladu, i to u još masovnijem broju", poručio je Tahirović.

Skupu su se još obratili Šaban Ibraković, predsjednik Saveza udruženja logora ZDK i Bećo Filipović, Banjalučanin, počasni predsjednik Saveza logoraša BiH, koji je u svojih 85 godina prošao tri logora: Mathausen, Goli otok i Manjaču.

Zahvalnice i plakete Saveza udruženja logoraša ZDK sinoć su uručene Ministarstvu za boračka pitanja ZDK, Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, Husejinu Smajloviću, načelniku općine Zenica, Mensuru Jašarspahiću, načelniku općine Kakanj, Izudinu Aličiću, načelniku općine Doboj Jug, Mehmedu Mustabašiću, načelniku općine Maglaj, Hamdi Fatiću, načelniku općine Vareš, Alminu Dautbegoviću, Centru za mentalno zdravlje ZDK, Udruženju "Medica" i Udruženju "Vaša prava BiH" – Ured u Zenici.