Plakete za 23 univerziteta
0

Svečana akademija povodom 60 godina Univerziteta u Sarajevu

FENA
Zgrada Univerziteta u Sarajevu
Zgrada Univerziteta u Sarajevu
Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu je večeras, uz niz događaja koji su prethodili, obilježeno 60 godina postojanja i rada Univerziteta u Sarajevu.

Akademija je započela emitiranjem himne Bosne i Hercegovine te akademskom himnom Gaudeamus u izvedbi Hora Narodnog pozorišta.

Nakon prikazivanja dokumentarnog filma o historijatu i ulozi Univerziteta u Sarajevu, autora Mufida Memije, uslijedila su obraćanja.

Rektor Univerziteta Faruk Čaklovica podsjetio je da je Sarajevski univerzitet bio prvi javni univerzitet u BiH i peti u bivšoj Jugoslaviji. Osnivačka skupština, kako je podsjetio rektor, održana je 2. decembra 1949. u Gradskoj vijećnici.

Rektor Čaklovica istakao je da tokom agresije 1992-1995. Univerzitet u Sarajevu nije prekidao rad. Na Univerzitetu je do sada diplomiralo 140.000 studenata, magistriralo je 4.128, na čast doktora nauka promoviran je 2.201 kandidat iz 44 oblasti.

U sastavu Univerziteta danas se nalazi 20 fakulteta, tri akademije, Fakultet islamskih nauka kao pridružena članica, četiri instituta, tri univerzitetska centra, Nacionalna i univerzitetska biblioteka, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Studentski parlament.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je istakao da je činjenica da je Univerzitet u Sarajevu dijeleći sudbinu grada pod opsadom i u tim ratnim uslovima nastavio s radom događaj bez presedana u historiji svijeta.

On je istakao značaj obrazovanja i reformskog procesa na Univerzitetu, naglasivši da nam je potreban univerzitet vizije. Kako je rekao, obrazovanje i nauka i njihov kvalitet povezani su i s uslovima.

Kazao je i da je u razgovoru s rektorom Čakolovicaom saznao kako samo rijetke članice Univerziteta rade u adekvatnim uslovima, te da treba raditi na stvaranju boljih uslova.

"Nadam se da će Univerzitet i dalje biti nosilac progresa, mira i napretka kako bi se integrirali u evropski prostor znanja", rekao je Silajdžić.

Prigodnim govorima obratili su se i potpredsjenik ANUBiH Slobodan Loga, ministar obrazovanja i nauke u Vladi Kantona Sarajevo Safet Kešo i drugi.

Nakon ceremonijalnog dijela svečanosti upriličen je scensko-muzički program i dodjela plaketa partnerskim univerzitetima.

Plakete su dobila 23 univerziteta iz Austrije, Banje Luke, Mostara, Zenice, Splita, Tuzle, Zagreba, Italije, Njemačke, Slovenije, Turske, Mađarske, Makedonije, Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata.