Dan narcisa
0

FOTO / Sve više žena obolijeva od raka dojke

FENA
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
U okviru obilježavanja Dana narcisa, cvijeta koji u svijetu simbolizira proljeće, novi život, novu nadu, pa tako i borbu protiv raka, Udruženje građanki "Renesansa" obilježilo je ovaj dan pod motom "Narcisom protiv raka dojke".

Ciljevi akcije su podizanje svijesti o ovom oboljenju, ali i prikupljanje prihoda za borbu protiv ove opake bolesti.

"Trenutno imamo oko 150 aktivnih žena u udruženju, ali ono što je važno napomenuti je da mi ne postojimo samo zbog žena koje su prošle golgotu ove opake bolesti nego zbog žena koje će tek s njom da se susretnu, a nažalost bit će ih sve više i više", kazala je predsjednica Udruženja Spomenka Hadžić.

Ovo je samo jedna od akcija Udruženja, a odabran je ovaj dan zbog simbolike proljeća kao novog početka.

"Sve se budi pa valjda će se naši političari i dužnosnici, koji odlučuju o stvarima koje su bitne za oboljele od karcinoma, da se probude", dodala je Hadžić.

Ovo udruženje ranije je upozoravalo na duge liste čekanja za lijek herceptin, koji operisana žena treba da prima izvjesno vrijeme, a koji je izuzetno skup.

Ta lista je za sada ukinuta, ali u Udruženju nisu sigurni kakav će proces biti za novooperisane žene, za čiji broj Udruženje još nema tačne podatke.

"Prema informacijama koje za sada dolaze do nas i novooperisane žene će dobiti ovaj lijek, koji za njih život znači", kaže Hadžić.

Prema dostupnim podacima u Kantonu Sarajevo ima oko 5.000 žena koje su operisale karcinom dojke.

Iako je ovu akciju prošle godine podržao veliki broj političara i osoba iz javnog života, ove godine to nije slučaj, ali u Udruženju ističu da su ovako pokazale da mogu i bez njih.

Akcija se sastojala od podjele narcisa i letaka s uputama za samopreglede dojki.