BiH
0

Sve više turista na Bjelašnici i Igmanu, eko turizam sve aktuelniji

FENA
Posjećenost Bjelašnice i Igmana tokom ovogodišnje ljetne sezone je veća u poređenju s nekoliko prethodnih godina.

"Veliki broj građana spas i bijeg od uzavrelog asfalta traži na igmanskom Velikom ili Malom polju, gdje su temperature ugodnije, a zrak daleko čistiji od gradskog. Ovo područje je jedno od najbogatijih ozonom u Evropi i predstavlja pravu vazdušnu banju", kazala je Feni glasnogovornica JKP ZOI'84 Muamera Šehić.

ZOI'84 je dobio na raspolaganje i hostel FERI na Velikom polju na Igmanu pa će ovo preduzeće kompletiranjem usluge, u smislu izleta, smještaja i hrane na Igmanu obogatiti svoju ponudu.

Gostima su na raspolaganju uređene šetnice/staze za bicikliste i rolere na Velikom polju, teniski tereni u Babinom dolu, a stadion Babin do/Bjelašnica je sve aktuelniji za treninge i pripreme nogometnih klubova.

Osim građana Sarajeva i okoline, planine Bjelašnici u Igman posjećuju i strani turisti koji žele upoznati i olimpijske planine.

Šehić je izrazila zadovoljstvo zato što građani Bjelašnicu i Igman prepoznaju kao mjesta gdje mogu uživati u potpuno prirodnom ambijentu.

"Prednost naših planina, ako se izuzmu bogatstva ozonom i prirodne ljepote, svakako jeste i ta što se iz centra grada do bilo koje od ove dvije planine može stići za manje od 45 minuta, što je rijetkost u svijetu", kazala je Šehić.

Ona je podsjetila da agencija ZOI TOURS nudi jednodnevne ili višednevne izlete -posjete autentičnim bh.selima (Šabići, Umoljani, Lukomir), uz neizostavnu tradicionalnu kuhinju.

"Jedna od najatraktivnijih lokacija je kanjon rijeke Rakitnice, jedan od najljepših ali i najneistraženijih kanjona u Evropi", kazala je Šehić.

Prema njenim riječima, sve je veći broj turista koji se odlučuju za eko i seoski turizam, te su ovog ljeta bili brojni turisti iz Austrije, Italije, SAD.

Bjelašnica će 23. augusta biti domaćin i Svjetskog prvenstva u paraglajdingu kada se očekuje velika posjećenosti ljubitelja ovog sporta.