BiH
0

Sve više turista dolazi u špilju Vjetrenica, slijede nova istraživanja

FENA
Foto: Marko Suton
Foto: Marko Suton
Posjete turista špilji Vjetrenica, prvoj u svijetu po bioraznolikosti i prirodnom dragulju BiH, već su počele krajem marta i trajat će sve do početka novembra. Najzanimljivije je što već imamo jako puno najava organiziranih dolazaka i rezervacija za ovu turističku sezonu - potvrdila je Feni direktorica Javnog preduzeća Vjetrenica Ana Soldo.

Ističe da su uposlenici ovog preduzeća povodom 22. aprila, Dana planete Zemlje, organizirali Dan otvorenih vrata u Vjetrenici, kada je zabilježen dolazak 500 do 600 posjetitelja. Bili su tu predstavnici škola i nevladinih udruga, a organizirane su različite radionice i posebne prezentacije unutar špilje.

"Brojem posjeta smo dokazali da je Vjetrenica zanimljiva ne samo posjetiocima u BiH već i šire u regiji", ističe ona.

Soldo podvlači da je JP Vjetrenica ove godine napravila niz koraka radi proširenja kapaciteta i primanja što većeg broja posjetilaca. Izgrađen je prilazni put, uređen parter oko Vjetrenice, a najnovije je otvaranje restorana u blizini Vjetrenice, 200 metara od ulaza u špilju, čime turisti osim obilaska špilje mogu i da se osvježe.

U prošloj sezoni već je započeta izgradnja zgrade uprave. Objekt je uz finansijsku podršku UNESCO-a već obnovljen i pokriven, a preostali su još finalni radovi unutar objekta. U njemu će biti smješten i speleološki muzej u kojem će na adekvatan način biti izloženi svi eksponati iz špilje Vjetrenica.

Govoreći o rasvjeti unutar špilje, Ana Soldo je naglasila da je stara rasvjeta u špilji napravljena još sredinom prošlog stoljeća, te su 2009. godine Općina Ravno i JP Vjetrenica obnovili osvjetljenje te u špilji postavili novu rasvjetu niskonaponske struje.

"Pokušali smo što manje štetiti biljnom i životinjskom svijetu unutar špilje. Postavljanje rasvjete nije još u cijelosti završeno. Za turiste je obnovljen dio od 550 metara, ali posla još ima. Problem je u tome što je vlažnost u špilji stopostotna, tako da još pokušavamo pronaći najbolju rasvjetu koja bi bila održiva unutar špilje", istaknula je ona.

Soldo navodi i da je u planu proširenje dužine turističke rute unutar špilje, ali će se voditi računa da što veći dio Vjetrenice ipak ostane zaštićen i pristupačan samo stručnjacima i speleolozima. Planirano je osvjetljenje i uređenje još oko 500 metara špilje za turiste, ali će sve zavisiti od raspoloživih finansijskih sredstava. Sva obnova infrastrukture do sada je finansirana iz različitih projekata, evropskih fondova i Federacije BiH. Veliku potporu Vjetrenica je imala od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlade Republike Hrvatske i Općine Ravno.

"Tokom cijele godine imamo povremena istraživanja špilje koja vrše saradnici iz Biospeleološkog saveza Republike Hrvatske. To će biti realizirano i u budućnosti sve dok ne budemo u mogućnosti osigurati plaće i zaposliti stručnjake koji bi bili u stalnom radnom odnosu u JP Vjetrenica", navodi Soldo.

Najavljuje da je u planu organiziranje speleološkog kampa krajem septembra, kada će biti rađena istraživanja unutar špilje, konkretno u Absolonovom kanalu. Riječ je o projektu koji se radi na području oko Livna, a podrazumijeva iznimno važan i opsežan projekt istraživanja podzemlja koji će trajati desetak dana, a u njegov rad uključit će se i predstavnici Vjetrenice.

Špilja Vjetrenica već je stavljena na Tentativnu listu UNESCO-a kao zaštićeno svjetsko prirodno dobro. Soldo pojašnjava da naredne korake u procesu stavljanja ove špilje na Listu svjetske prirodne baštine UNESCO-a trebaju uraditi nadležne bh. institucije i JP Vjetrenica. Već je za tu namjenu oformljena komisija, a potrebno je precizirati sve dalje korake za postizanje tog cilja. Stručnjaci JP Vjetrenica već su napravili Plan upravljanja zaštićenim područjem.

"JP Vjetrenica je u nadležnosti Općine Ravno, ali još nije definirano u čijoj će nadležnosti špilja biti u budućnosti. Uradili smo čak i Studiju zaštite špilje koja bi bila podloga za proglašenje Vjetrenice i dijela Popovog polja parkom prirode. Time bi automatski bili pod zaštitom Federalnog ministarstva okoliša i turizma", zaključila je ona.

U Vjetrenici živi bogati špiljski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih 92 troglobionata što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti, a 37 njih je prvi put pronađeno i opisano na ovom mjestu. U fauni Vjetrenice veliki je broj uskih endema, takozvanih stanoendema.