Ekonomska kriza ne bira
0

Sve više mladih porodica ovisno o pomoći javnih kuhinja

Piše: M. Beker
Ekonomska kriza u BiH još ne jenjava. Da je situacija teška pokazuju svi podaci Agencije za statistiku BiH, koji govore kako broj nezaposlenih iz mjeseca u mjesec raste, a rastu i cijene životnih namirnica. Zbog svega toga, broj korisnika javnih kuhinja u Kantonu Sarajevo je u porastu.

"Od početka 2012. godine iz mjeseca u mjesec bilježimo povećanje broja korisnika naše kuhinje. Sve kategorije stanovništva su pogođene, pogotovo mlade porodice u kojima su hranitelji ostali bez posla i kojima je topli obrok javne kuhinje jedini izvor prehrane", rekao je za Klix.ba Fikret Žunić, sekretar Crvenog krsta Kantona Sarajevo.

Ova organizacija na području KS ima jednu centralnu kuhinju u ulici Braće Begića 11 na Koševskom Brdu, u kojoj se dnevno pripremi 2.480 obroka. Ovo su podaci samo za mjesec oktobar.

"Prema rješenjima socijalnih službi 2.370 osoba ima uvjete za korištenje obroka, dok je 110 korisnika na granici, jer imaju jedan ili dva metra kvadratna više stambenog prostora ili marku-dvije veća primanja", dodao je Žunić.

Osim sredstava koja dobijaju od Vlade KS, znatan doprinos daju privatne firme, ustanove, ali i humani građani, tako da iz ove kuhinje niko nije vraćen.

"Imamo pravilo: Ko god dođe u našu kuhinju ne smije izaći gladan. Ukoliko nismo u mogućnosti da tu osobu stavimo na našu listu, onda doniramo jednokratne pakete pomoći ili mjesečnu pomoć", kazao je Žunić.

Slična situacija je i u narodnim kuhinjama Kruh sv. Ante. Zbog povećanja broja korisnika, nedavno su otvorili i kuhinju na Dobrinji, gdje će biti pripremani obroci za 100 osoba.

"Na Dobrinji imamo i korisnike iz RS-a, jer u Istočnom Sarajevu nema nijedna javna kuhinja. Situacija je teška i svakodnevno primamo pozive socijalnih službi u kojima nas pitaju da li imamo prostora za još korisnika", rekla je Sandra Zaimović, socijalna radnica u organizaciji Kruh sv. Ante.

Zaimović je istakla kako je u posljednje dvije godine broj korsnika drastično porastao te da kriza ne bira kategoriju stanovništva.

"Vrlo je tužno što među našim korisnicima ima mladih porodica s djecom i takvih je slučajeva sve više", dodala je Zaimović.

Kruh sv. Ante ima dvije javne kuhinje na području KS - na Grbavici i Dobrinji, u kojima se priprema 1.050 obroka dnevno.

"Uvijek ima osoba koje nisu na spisku, a dođu. Mi se potrudimo da svima osiguramo obrok. Uspijevamo zahvaljujući i pomoći dobrih ljudi te franjevaca iz Austrije, koji nam daju većinu sredstava", rekla je Zaimović.

Prema posljednjim podacima, u Narodnoj kuhinji Stari Grad svakodnevno se priprema oko 1.200 obroka.