BiH
7

Sve više djece zove "Plavi telefon"

FENA
Broj poziva ka savjetodavnoj liniji za djecu "Plavi telefon" povećao se skoro devet puta u odnosu na isti period prošle godine.

Porast broja poziva rezultat je predstavljanja rada ove linije tokom prva tri mjeseca ove godine. U toku je druga faza promocije "Plavog telefona", koja obuhvata bilborde i siti lajtove na području Banje Luke i Sarajeva, kao i wifi bilborde širom Bosne i Hercegovine.

Od januara do kraja marta ka "Plavom telefonu" bilo je upućeno čak 449 poziva, dok je tokom istog perioda prošle godine broj poziva bio 51. Kako kaže koordinatorka ove linije Snežana Jondža, najveći broj poziva ticao se problema nasilja i zlostavljanja.

"Djeca su također zvala da se informiraju u vezi porodičnih odnosa, problema koje imaju u školi ili odnosu s vršnjacima, zatim su tražili informacije u vezi svog razvoja i fizičkog izgleda. Oni kada ne znaju kako da postupe u određenoj situaciji, potrebni su im podrška i savjet kako bi mogli prevazići problem koji imaju", navodi Jondža.

"Plavi telefon" pokrenut je 18. februara 2013. godine, kao jedna od usluga udruženja Nova generacija iz Banje Luke, i od tada je zazvonio ukupno 2.083. puta. Trenutno na ovoj liniji volontira 25 savjetnika, koji su prošli obuku za pružanje kvalitetne podrške djeci.

"Važno je naglasiti da je "Plavi telefon" besplatna i anonimna linija za djecu iz Bosne i Hercegovine. Prilikom zvanja nije potrebno ostavljati lične podatke, a cijeli razgovor ostaje između osobe koja je zvala i osobe koja je odgovorila na poziv", ističe Snežana Jondža.

Cilj uspostavljanja ovakve linije jeste savjetovanje i podrška djece koja se nalaze u teškoj situaciji, posebno ukoliko se radi o nasilju i eksploataciji. Trenutno je linija otvorena svakog dana od 9 do 17 sati, (080 05 03 05)dok su ambicije da ona radi non-stop, kako bi dijete u svakom trenutku moglo dobiti podršku i savjet za problem sa kojim se susreće.

Od decembra prošle godine "Plavi telefon" dio je najveće svjetske mreže linija za pomoći djeci - Child Helpline International Foundation (CHI), saopćeno je iz UG "Nova generacija".

Zahvaljujući prijateljstvu sa kompanijom m:tel, koja u okviru svoje društvene odgovornosti podržava rad ove linije, "Plavi telefon" besplatno mogu pozvati djeca iz cijele BiH bez obzira na mrežu koju koriste. Pored kompanije m:tel koja je prijatelj "Plavog telefona", od početka ove godine kompanija Mediabord pomaže promociju "Plavog telefona“ tako što obezbjeđuje wifi billboarde, dok Metromedia obezbjeđuje billboarde i city lightove širom BiH.