Mališani od pet do 15 godina
0

Sve više djece u Dnevnom centru KS, sve manje na ulicama

FENA
Kanita Kulić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kanita Kulić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dnevni centar za djecu koja obavljaju rad na ulicama Kantona Sarajevo u zadnje vrijeme ima sve više djece u svojim prostorijama, a samim tim i znatno manji broj djece na ulicama, prema izvještaju terenskog tima koji svakodnevno obilazi raskrsnice u Kantonu Sarajevo.

U Dnevnom centru je sve više djece, što znači da je povećan i broj aktivnosti koji se ovdje realiziraju, kazala je danas Feni koordinatorica projekta Kanita Kulić.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana djeteta danas su u Dnevnom centru organizirane i razne aktivnosti.

Na današnji važan dan trudimo se da djeci ponudimo što raznovrsnije sadržaje. Uz pomoć volontera, koji dolaze s Fakulteta političkih nauka i Filozofskog fakulteta u Sarajevu, djeca imaju mogućnost da danas obilježe ovaj značajan dan putem radionica i različitih druženja, kazala je Kulić.

Naglasila je da je u Dnevnom centru prosječan broj djece oko 20 dnevno.

Kulić navodi da je kroz Dnevni centar prošlo više oko 500 djece za tri godine rada, od toga je najveći broj djece iz Kantona Sarajevo, a jedan dio je i iz drugih kantona i drugih država. Djeca su od pet do 15 godina.

Dnevni centar za djecu koja obavljaju rad na ulicama Kantona Sarajevo je projekt koji je formirao prije tri godine Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo, koji je implementator u suradnji sa Save the Children, internacionalnom nevladinom organizacijom koja je tokom prethodne tri godine bila donator i stručna podrška.

Dnevni centar je nastao usljed potrebe da se pomogne ostvarivanju prava djece na zaštitu od svih oblika nasilja, zlostavljanja i eksploatacije, za djecu ulice, tj.djecu koja rade i žive ne ulici.

Rad Dnevnog centra se dijeli na dva dijela, unutarnji i terenski rad. Rad unutar Dnevnog centra podrazumijeva, prije svega, davanje djeci obroka nekoliko puta dnevno, u odnosu na njihove potrebe; mogućnost kupanja i dobijanja garderobe; upisivanje djece u školu; izrada domaće zadaće s djecom; socio-edukativni, kulturni rad...

Terenski radnici obilaze porodice u lokalnim zajednicama gdje žive ta djeca, obilaze raskrsnice i "ulična žarišta" gdje se djeca okupljaju i na taj način, na dobrovoljnom principu, pozivaju djecu da dođu u Dnevni centar.