BiH
0

Sve učestalije krivotvorenje kupona i karata za gradski prevoz

NINA
GRAS je četvrtak u svojim prostorijama u Sarajevu održao konferenciju za novinare na kojoj su upoznali javnost s negativnim i štetnim posljedicama zloupotrebe i krivotvorenja službenih kupona i karata javnog gradskog prometa, koja je u posljednje vrijeme učestala u Sarajevu.

Naime, na ulicama Sarajeva je moguće kupiti karte, odnosno kupone za javni gradski prijevoz, po jeftinijim i pristupačnijim cijenama od standardnih.

Međutim, ako se građanin odluči za jeftiniju varijantu, postoji mogućnost da sudjeluje u kaznenom djelu falsificiranja, što rezultuje kaznenom odgovornošću s jedne strane, a gubicima preduzeća GRAS s druge strane, čime su oštećeni i njegovi uposlenici, ali i građani Sarajeva, istaknuto je na press konferenciji.

Nezira Džemalija, voditeljica Odjela prodaje i marketinga GRAS-a, iznijela je podatke o utjecaju krivotvorenja kupona na pad prihoda poduzeća GRAS. Istaknula je da se pad prihoda primjetan još od 2001., a jedan od čimbenika koji mu doprinose je i krivotvorenje kupona koji se prodaju po nižim cijenama i na taj način privlače potencijalne kupce.

Radno tijelo koje je GRAS formirao u saradnji s MUP-om Sarajevskog kantona, istaknula je Džemalija, samo je u prošlom mjesecu oduzelo 139 krivotvorenih kupona, od toga najviše đačkih i studentskih, ali je bilo slučajeva kada se radilo o mnogo vrijednijim kartama koje su bile označene za višemjesečno korištenje.

"U situaciji kada je materijalna situacija većine građana jako teška, organizirane skupine falsificiraju karte i protupravno ostvaruju dobit, što je kažnjivo po članku 351. Kaznenog zakona FBiH. Moramo upozoriti građane, posebno roditelje, da obrate pažnju na kupovanje karata za prevoz isključivo na mjestima koja su odobrena kako bi bili sigurni u validnost i ispravnost karata", kazala je Džemalija.

Rukovoditelj Centra informacijsko-poslovnog sistema GRAS-a Mustafa Mehanović, napomenuo je da je krivotvoreni kupon jednostavno otkriti, jer original posjeduje nekoliko specijalnih oblika zaštite, dodatne pečate i numeraciju, a papir na kojem se štampa je drukčiji od onoga kojega su koristili krivotvorioci.

Iz GRAS-a su apelirali da javnost preventivno djeluje, te potencirali zajedničke aktivnosti i saradnju s MUP-om SK-a, najavljujući bespoštednu borbu za svoja prava i poštivanje zakona u ovoj oblasti.