Vjekoslav Bevanda
0

"Sve što je projicirano ovogodišnjim budžetom bit će izvršeno"

FENA
Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda
Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda izjavio je danas u Sarajevu da je Ministarstvo finansija izvršilo svoje obaveze i da će ono što je projicirano u budžetu za ovu godinu biti izvršeno.

Odgovarajući na pitanja na godišnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, Bevanda je kazao da bi volio da dođe do povećanja penzija kako je nedavno tu mogućnost nagovijestio federalni premijer.

"Ja bih volio da to povećanje bude i veće od četiri posto, ali je jasno da to treba pratiti rast, zapošljavanje i uredno plaćanje doprinosa", dodao je Bevanda.

Sredstva za naknade poput invalidnina i druge, koja su predviđena u ovom budžetu, po njegovim riječima, bit će isplaćena u januaru za decembar.

"Što se tiče drugog mjeseca, bez odluke o privremenom finansiranju tih naknada neće biti, ali se nadam da postoji odgovornost prema svim ovim kategorijama i da će se usvojiti odluka o privremenom finansiranju na oba doma Federalnog parlamenta“, kazao je Bevanda.

Rekao je da nije zadovoljan kako se odvija proces fiskalizacije u Federaciji BiH, napominjući da je Ministarstvo finansija obavilo svoj dio posla i da su stvoreni potrebni preduvjeti. Izuzetaka u tom procesu, ponovio je, neće biti, izuzev predviđenih zakonom.

Komentirajući trendove poskupljenja životnih namirnica, Bevanda je podsjetio da se Vlada FBiH oglasila kad je hljeb poskupio i da to poskupljenje smatra neopravdanim.

"Međutim, kakvi će trendovi biti u 2011., to je, po meni, krajnje neizvjesno. Usto, odugovlačenje u provedbi strukturnih reformi svakako usložnjava situaciju i moja osobna procjena, i tima sa kojim radim, jest da će 2011. godina biti jako teška“, kazao je Bevanda. Dodao je da u takvoj situaciji svi trebaju pokazati odgovornost, kao i da je jasno da treba požuriti s formiranjem vlasti.

"Iskreno se nadam da će se vlast što prije konstituirati i da će se nastaviti raditi na provođenju strukturnih reformi“, kazao je Bevanda, ističući da prioritetno treba otvoriti prostor privatnom kapitalu, poduzetništvu i novom zapošljavanju.

Govoreći o Zakonu o deviznom poslovanju, koji je u FBiH stupio na snagu početkom oktobra, ministar Bevanda je kazao da je to jedan od uslova iz mape puta.

”Prošlo je prijelazno razdoblje i sasvim je normalno da se koristi nacionalna valuta. Potpuno je pogrešna percepcija da se ne može naplaćivati u euru. Znači, to se može, ali se strana gotovina mora položiti najkasnije narednog dana”, pojasnio je federalni ministar finansija.

Po njegovim riječima, dvije privatne kompanije su uputile upit ministarstvu za otvaranje mjenjačnica, što će im i biti odobreno ako ispune sve zahtjeve.

“Uspostavljanje mjenjačnica je prilika za sve poslovne subjekte koji hoće da krenu tim putem, ali i prilika za nova zapošljavanja”, istakao je ministar Bevanda i dodao kako mu nije poznato zbog čega dosad nije uspostavljen sistem mjenjačnica, jer se to moglo i dosadašnjim zakonom. Do uspostavljanja sistema mjenjačnica taj posao će obavljati banke.

Najveći izazov za svog nasljednika ministar finansija Vjekoslav Bevanda vidi u tome da se odupre svim pritiscima koji će najprije poći od kreiranja budžeta.

"Mislim da bi trebao nastaviti onako kao sam ja pokušao raditi, mora se oduprijeti pritiscima, profesionalno raditi posao i ne dati politici da se umiješa u Ministarstvo finansija", kazao je Bevanda.