Sarajevski polumaraton
0

Sve spremno za start

Sarajevo-x.com
NVO “Marathon” Sarajevo i ove godine organizira najveći tradicionalni sportski događaj međunarodnog karaktera u Sarajevu.

Polumaraton Olimpija 2009., utrka od 21,1 km, proći će najljepšim dijelovima grada Sarajeva i za sada je registrirano 365 trkača iz 23 strane zemlje i uz grupne dolaske trkača iz Austrije, Francuske, Španije, Nizozemske, Češke, Turske i Italije. Na Olimpija polumaratonu će biti angažirano i 100 volontera iz atletske sekcije Srednje elektrotehničke škole u Sarajevu, iz Atletskog kluba Bosna te centra za mlade “Spajalica”.

Učesnici će biti različitih uzrasta i profila, a zanimljiva je činjenica da će među njima biti i Njegova Ekselencija ambasador Japana u BiH Futao Motai, jedna delegacija iz OSCE-a koja će trčati u humanitarne svrhe i direktor Francuske škole u Sarajevu. Od posebnog značaja je i učešće visoke austrijske delegacije čija će četiri člana („Ambasadori mira”) trčati i nakon toga pružiti materijalnu podršku Crvenom krstu BiH.

Na ovaj način grad Sarajevo i dalje ostaje u prestižnoj porodici gradova organizatora maratona i polumaratona. Olimpija polumaraton 2009. je registriran i u evropskom kalendaru takmičenja.

Polumaraton će biti održan u nedjelju, 27. septembra, sa startom u 10h na Zetri, i obilježit će ujedno i Svjetski dan bez automobila te utjecati na podizanje ekološke svijesti u Sarajevu. Također će zahvaljujući ovom projektu nekoliko stotina stranih gostiju doći da provede vikend u Sarajevu što Olimpija polumaratonu daje i važnu ekonomsko-turističku komponentu.

Nagradni fond Polumaratona prelazi 5000 KM. Novčane nagrade obuhvataju 8 najbržih u muškoj i u ženskoj konkurenciji a za prva tri mjesta je predviđeno po 700 KM, 500 KM i 400 KM.