BiH
16

Sve spremno za još jednu lijepu priču: Počinje Internacionalni festival prijateljstva u Goraždu

Piše: E. F.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sve je spremno za još jednu divnu priču u Goraždu, osamnaesti Internacionalni festival prijateljstva koji će svečano biti otvoren sutra na centralnoj bini u gradu na Drini. Domaćini očekuju desetine hiljada gostiju i spremni su za svakog od njih.

Kazao je ovo za Klix.ba Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde, koji je danas sa svojim timom održao i press konferenciju povodom sutrašnjeg otvaranja festivala. Danas, kako je istakao, dočekuje goste koji pristižu na sarajevski aerodrom.

U šest dana ove prestižne manifestacije u Goraždu će se susresti umjetnici – prijatelji iz niza zemalja kao što su Francuska, Turska, Bugarska, Srbija, Njemačka...

Posjetioci Festivala imat će priliku vidjeti promocije i sajam knjiga, igrane i dokumentarne filmove, moći će uživati u koncertima pop-rok i narodne muzike, koncertima kulturno-umjetničkih društava. Duh Festivala i iskrenog prijateljstva između Goražda i Bretanje, grada San Brijea, donose sa sobom članice i članovi ansambla Le ZaZu ( Les ZaZous) koji su već nekoliko puta učestvovali na goraždanskom festivalu.

"Ove godine imat ćemo više od 80 različitih sadržaja, kako za one najmlađe tako i za one najstarije. Za svakoga će biti ponešto i zaista obećavamo dobar provod i pozivamo sve ljude da posjete goražde u narednih šest dana", istakao je Ramović.

Pored redovnih aktivnosti u Goraždu će se predstaviti maldi kulturnjaci, a ove godine su vraćene i Igre na žanju, gdje će se mladi družiti na adi korita rijeke Drine.

"Ove godine u internacionalnoj koloniji očekujemo više od 30 umjetnika koji će na svoj način slikati i doživjeti Drinu i boje prijateljstva. Tu je i sajam starih zanata na kojem će izlagati susjedi ali i državljani BiH te nam predstaviti kulturu iz koje dolaze", kazao nam je Ramović.

Ramović kže da i ovoga puta sa ovog festivala žele odaslati poruku prijateljstva, kao na početku, kada su prije 18 godina zamislili da se na ovom festivalu sklapaju prijateljstva i ukrštaju kulturne različitosti.