Uživajte i ne bacajte petarde
0

Sve spremno za Javni doček Nove 2012. godine u Sarajevu

Sarajevo-x.com
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Sve je spremno za Javni doček Nove godine u Sarajevu. U glavni grad već pristižu brojni turisti koji žele najluđu noć u godini provesti uživajući u dobroj atmosferi i muzici.

Igor Kamočaji, zamjenik gradonačelnika, istakao je danas na pres konferenciji da su sve pripreme Javnog dočeka Nove 2012. godine u organizaciji Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, četiri gradske općine i Turističke zajednice KS u završnoj fazi.

"Dječiji program smo već organizovali u Međunarodnom centru za djecu i omladinu u Novom Sarajevu i u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad, a danas u 17 sati i u BKC-u. Želim vas još jednom podsjetiti da Dječiji program čine predstava 'Veseli čas', druženje s Djedom Mrazom i podjela novogodišnjih paketića. Reakcije roditelja i djece su više nego pozitivne i čini nam zadovoljstvo što će ovogodišnji dječiji program pogledati 1.650 mališana za razliku od prošlogodišnjeg kada je ovaj program pratilo oko 300 mališana", rekao je Kamočaji, zamjenik gradonačelnika i predsjednik IO za organizaciju i pripremu Javnog dočeka Nove 2012. godine na današnjoj press konferenciji u Gradskoj upravi.

Veliki broj turista u Sarajevu

"Prema informacijama koje imamo od Turističke zajednice, veliki broj stranih turista već se odavno interesuje za Javni doček Nove godine u gradu Sarajevu. Rigistrovano je preko 6.000 smještajnih kapaciteta i oko 2.000 rezervacija u privatnom sektoru. Stoga ne sumnjamo da ćemo ove godine na dočeku Nove zabilježiti više od 15.000 posjetilaca koliko ih je bilo lani", kazao je Kamočaji te istaknuo da je sa KJP GRAS dogovoreno da se 1. junuara, po završetku Centralnog programa, u periodu od 3 do 5 sati ujutro, uspostavi besplatan tramvajski prijevoz za građane i goste našeg grada.

U 2012. uz dobru muziku

Benjamin Isović, član IO je kazao da se, također, vrše posljednje pripreme za Centralni program na lokaciji Trg djece Sarajeva ispred BBI centra koji će 31. decembra početi u 21.00 i trajati do ranih jutarnjih sati.

Učesnici Centralnog programa su: Futavci, Emir & Frozen Camels, Letu štuke, Karne, Tifa & Band, Nina Badrić i Kiril Džajkovski.

Mladen Vojčić Tifa je obećao kvalitetan i dobar provod.

"Hvala Gradskoj upravi jer ovaj grad je zaslužio da se o njemu lijepo priča, a Sarajevo ima šta da kaže!"

Feđa Isović je u ime benda Karne kratko dodao da će ovaj neobični bend, koji čine doktori, glumci, scenaristi, sigurno imati drugačiji nastup, a Nedžad Podžić Počko se u ime benda Letu štuk zahvalio Gradu i kazao da će uljepšati novogodišnji provod ispred BBI centra.

Irfan Nefić, portparol MUP-a KS je istakao da je MUP KS, u saradnji sa Gradskom upravom, još 1. decembra napravio akcioni plan na poduzimanju aktivnosti u cilju sprečavanja nabavke, prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava.

"Ova kampanja je već polučila pozitivne rezultate, jer je u odnosu na prošlu godinu znatno smanjena nabavka i upotreba pirotehničkih sredstava. Podsjetio bih da smo prošle godine oduzeli 45.000 pirotehničkih sredstava i uručili 40.000 prekršajnih prijava, uz napomenu da su tri osobe zadobile teške tjelesne povrede", istaknuo je Nefić.

Velike kazne za upotrebu piroteničkih sredstava

Dodao je da je MUP KS, zajedno sa Gradskom upravom, izradio letke sa upozorenjem da se prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira KS, prodaja, kupovina i upotreba piroteničkih sredstava kažnjava novčanom kaznom od 300 do 900 KM, a za roditelje maloljetnika novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM!

Ove letke će u sklopu projekta "Rad policije sa zajednicom" distribuirati u osnovne škole i na frekventna mjesta gdje se okupljaju djeca.

"Što se tiče osiguravanja Centralnog programa pred BBI centrom, angažirat ćemo veći broj policajaca s ciljem kontrole učesnika u saobraćaju sa posebnim akcentom na kontrolu prisustva alkohola, na trgovima, u ugostiteljskim objektima i drugim mjestima radi sprečavanja izvršenja krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira."

Igor Kamočaji se na današnjoj press konferenciji u ime Gradske uprave zahvalio KJKP Park, KJKP Rad, MUP-u KS te Kantonu Sarajevo, gradskim općinama i Turističkoj zajednici KS na saradnji i podršci u organiziranju ovog događaja.

Također se zahvalio i glavnim sponzorima među kojima je i portal Sarajevo-x.com.

Kamočaji je još jednom pozvao sve građane Sarajeva, građane iz drugih gradova i općina u BiH te turiste da dođu na Trg djece Sarajeva i da zajedno dočekamo Novu 2012. godinu.