BiH
78

Sve službe spremne za početak zimske sezone u BiH: So kupljena, radnici u pripravnosti

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zimska sezona u Bosni i Hercegovini, kada je riječ o obaveznom održavanju gradskih saobraćajnica, odnosno čišćenju od snijega i leda, počinje 15. novembra. Iz javnih komunalnih preduzeća za Klix.ba ističu da su njihovi radnici spremni te da je osigurana dovoljna količina posipnog materijala.

Iz KJKP RAD su za naš portal kazali da je sve spremno za zimsku sezonu koja počinje 15. novembra i traje do 15. aprila 2017. godine.

"Nabavljene su dovoljne količine posipnog materijala (frakcija i sol) i materijala za suho posipanje koji se koristi na glavnim saobraćajnicama (Mula Mustafe Bašeskije, Titova, Zmaja od Bosne, Bulevar Meše Selimovića i Obala Kulina bana). Imamo potpisane ugovore s Općinom Novo Sarajevo, Direkcijom za ceste Kantona Sarajevo i Općinom Stari Grad do Nove godine, a još uvijek čekamo zvanične informacije iz Općina Centar i Novi Grad", navode iz RAD-a.

Čim padne snijeg izlazimo na teren

Dodaju da je 70 posto vozila spremno, dok je ostatak vozila još uvijek u pogonu na održavanju i čišćenju ulica ukoliko to dozvoljavaju klimatski uslovi. Trenutno se vrši finalno provjeravanje i podmazivanje pokretnih dijelova.

Iz KJKP PARK također navode da njihova zimska služba u skladu sa svojim programom, počinje raditi u momentu kada snježni pokrivač u Kantonu Sarajevo iznosi deset i više centimetara. Zimsku službu KJKP PARK u osnovi čine cjelokupna radna snaga koja je inače tokom godine angažirana na održavanju javnih zelenih površina, zajedno sa svom raspoloživom mehanizacijom preduzeća.

"To su danas sve radne jedinice Sektora održavanja raspoređene u šest općina u Kantonu Sarajevo i sva radna snaga na terenu. Zadatak Zimske službe PARK-a je uklanjanje snijega s parkovskih staza, platoa i stepeništa, kao i ručno čišćenje snijega s parkovskih klupa, ukrasnog grmlja, žive ograde i drugih parkovskih sadržaja te posipanje industrijske soli i abrazivnog materijala. Inače, tokom zimske sezone, odnosno zimskih mjeseci, mehanizacija i radnici PARK-a su svakodnevno u stanju pripravnosti i na terenu, a u slučaju intenzivnijih padavina u bilo koje doba dana, tokom noći, pa i danima vikenda. Prema programu, ukoliko je visina snijega viša od deset centimetara, naša zimska služba u skladu s raspoloživim resursima, spremna je u punom sastavu biti na terenu i obaviti svoje zadatke na svim zelenim površinama koje su inače u nadležnosti održavanja PARK-a", saopćili su iz ovog preduzeća.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Prema Programu zimske službe, radnici PARK-a su svaki put kada visina snijega iznosi više od deset centimetara angažirani na 30 lokacija, a osim otresanja snijega s krošnji stabala, prije svega mladih sadnica i grmlja, svakodnevno čiste snijeg s 98.383 kvadratna metra parkovskih staza, pločnika i stepeništa te 5.000 kvadratnih metara staza u Pionirskoj dolini i zološkom vrtu.

IZ PARK-a apeliraju na građane da u slučaju većih snježnih padavina otresu snijeg s mladog stabla koje se nalazi u blizini njihovih zgrada, poslovnih objekata...

USK: Nije problem snijeg već tender

U Direkciji regionalnih cesta Unsko-sanskog kantona (USK) ističu da imaju osigurana sredstva za zimsko održavanje, no kažu da ih koči pravna regulativa.

"Postoji generalan problem budući da je i ljetno i zimsko održavanje unutar redovnog održavanja. Tender za redovno održavanje se 'razvlači' od marta zbog žalbi i najvjerovatnije će biti ponovljen, a zbog Zakona o javnim nabavkama može trajati unedogled. Kada je riječ o ljetnom održavanju, osigurali smo 535.000 KM putem pregovaračkog postupka i trenutno čekamo odobrenje Vlade USK za preraspodjelu sredstava za završetak otvorenog pregovaračkog postupka za zimsko održavanje", kaže za Klix.ba Enver Mustafić, v. d. direktora Direkcije regionalnih cesta USK.

Ipak, on napominje da pronalaze alternativna rješenja za pravne vakuume, pa su, naprimjer, uspjeli riješiti kriznu situaciju za protekli vikend kada je snijeg padao dva dana. Također, govori da su ceste u USK do sada bile raspoređene na tri LOT-a, dok će ubuduće postojati pet LOT-ova.

"Jedna firma će imati pravo učestvovati na dva LOT-a, zavisno od toga da li ima kapacitet za održavanje ceste. Očekujemo da će biti angažirano bajviše pet firmi i vjerujemo da nećemo imati nikakvih problema", ističe Mustafić.

TK: So kupljena, službe u pripravnosti

Komunalne službe na području Tuzlanskog kantona (TK) spremne su za zimsku sezonu koja zvanično počinje danas. Iz Direkcije regionalnih cesta TK za Klix.ba su kazali da su potpisani ugovori s izvođačima zimskog održavanja puteva, a dovoljne količine posipnog materijala već su osigurane.

"Sve je spremno za predstojeću zimsku sezonu, a mi smo u skladu s pravilnikom o zimskom održavanju cesta poduzeli sve neophodne mjere. Pedeset posto zaliha posipnog materijala i soli je nabavljeno, a izvršen je i inspekcijski nadzor", kazao je za naš portal direktor Direkcije regionalnih cesta TK Agan Delibajrić.

Mobilni tim je spreman, a prvi stepen pripravnosti traje već nekoliko dana, odnosno od trenutka kada su na području ovog kantona zabilježene prve snježne padavine te kada se temperatura zraka spustila dva stepena ispod nule.

"Iako zimska sezona počinje danas, bez obzira na redovno potpisivanje ugovora, već smo imali reagiranja na snježne padavine", ističe Delibajrić i dodaje da je u nadležnosti ove direkcije zimsko održavanje blizu 340 kilometara regionalnih cesta.

Direkcija regionalnih cesta TK u saradnji sa Službom civilne zaštite TK formirala je i stručni štab za pomoć u slučaju elementarnih nepogoda.

Kada je riječ o gradu Tuzli, nadležno Javno komunalno preduzeće (JKP) Komunalac također je spremno za zimsku sezonu koja traje do 15. marta 2017. godine.

Prema riječima direktora ovog preduzeća Admira Bećirovića, u protekla dva mjeseca izvršena je tehnička priprema i osposobljavanje opreme i mehanizacije, a provedeni su i postupci nabavke soli i posipnog materijala.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

"Od tuzlanske Solane smo nabavili 110 tona soli koja se miješa s rizlom tako da ćemo na kraju imati blizu 350 tona posipnog materijala. Sa Službom za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzle imamo potpisan ugovor i tu su napravljeni prioriteti. Grad je podijeljen u tri zone i po prvom prioritetu, nakon osposobljavanja putne komunikacije selimo se u drugi, odnosno treći prioritet, a to su visinske zone i veća gradska naselja", pojašnjava Bećirović.

Prema postojećem programu, djelatnici tuzlanskog Komunalca na teren izlaze kada visina snijega iznosi više od pet centimetara.

Podsjetivši na postojanje odluke o komunalnom redu, Bećirović je kazao da su građani ispred svojih stambenih objekata i poslovnih prostora dužni čistiti snijeg i led.